Ayrı Halkları Birleştirmek: Mostar

Avrupa Rüyası Blog

Bugün Hırvatistan’ı geçtik ve Bosna Hersek'e gidiyoruz. İlk durağımız Mostar olacak. Avrupa Rüyası ile otobüsle Avrupa turumuz, bize bu güzel kenti de görme imkanı sağlıyor.
Tabii buralara kadar gelince görülecek ilk şey, köprü ve civarı oluyor. Şehre girince "StariMost" tabelalarını görüyoruz. Stari, eski; most ise köprü demekmiş. Yani bu tabelalar bile bize köprü'yü bulmakta yardımcı oluyor.
1566 yılında Kanuni zamanında Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddintarafından yapılmış. O zamanların şartlarıyla büyük ustalık gerektiren yöntemlerle inşa edilmiş ve tam olarak 426 yıl ayakta kalmış. Tabi daha fazla da kalırdı, eğer Yugoslavya'nın parçalanması sırasında Bosna'da acımasız bir iç savaş çıkmasaydı. Bu çirkin iç savaş yüzlerce insana kıydığı gibi, 426 yaşındaki bu köprüye de kıymış.
Mostar Köprüsü 1992 yılında Sırplar tarafından bombalanıp harap ediliyor. 1993 yılında ise Hırvatlar tarafından tekrar bombalanıp tamamen yıkılıyor, köprüyü oluşturan taş bloklar Neretva nehrine gömülüyor.
1997 yılında ise şehirdeki Neretva nehri üzerinde kurulu ve şehrin Müslüman kısmıyla Hıristiyan kısmını birbirine bağlayan köprü barışın da bir sembolü olması umuduyla yeniden yapılıyor.
Bu kadar yakın geçmişte savaş görmüş bir şehirde dolaşırken insan biraz üzgün hissediyor. Binalardaki mermi izleri, köprünün ayağındaki savaş fotoğrafları sergisi hala burada savaşın izlerinin silinmediğini gösteriyor.
Köprü etrafında tüm grup fotoğraf çektiriyoruz. Zaten burası o kadar güzel ki buradan herkes güzel pozlar çıkarabilir diye başlıyoruz fotoğraf çekmeye. Neretva nehrinin rengi yemyeşil ve bu yeşilin başka tonu ağaçlar ile köprünün asaleti birleşince kötü bir fotoğraf çekmek imkânsız hale geliyor.
Güzel bir fotoğraf yarışının ardından Mostar’dan ayrılma vakti geldi. Sırada Saraybosna var. Avrupa Rüyası otobüsümüz bizi her yere götürüyor ne güzel! Size de Avrupa Rüyası ile ekonomik Avrupa turu yapmanızı öneririm.

BLOG KATEGORİ