İki Pasaport Alabilir Miyim? İki Pasaport Nasıl Alınır?

Avrupa Rüyası Blog

Seyahat severlerden misiniz? Çok fazla yurtdışına seyahat ediyorsanız bugünkü yazımız sizlerin ilgisini çekecektir. Bugün ele alacağımız yurtdışına seyahatlerinde mutlaka olmazsa olmazımız pasaport belgesi ve bu ilave olarak çift pasaport sahibi olmanız hakkındadır. O zaman ne diyoruz: Seyahat ruha ve bedene çok iyi geliyorsa bizlerde seyahat etmenin yollarını araştırırız. Çünkü hayallerimizin önündeki tek engel sahip olduğumuz önyargılarımız ve arkası dolu olmayan kaygılarımızdan dolayı sekteye uğramaktadır. Kısaca pasaport konusu hakkında sizlere genel bir bilgilendirme yapacağız sonra da çift pasaport sahibi nasıl olabilirsiniz yazımızda detaylı olarak aşama aşama çift pasaport alma süreçlerini birlikte inceleyeceğiz. Keyifli okumalar…

Pasaport Nedir?

Pasaport, yurtdışına çıkmak üzere plan program yapmaya başladığınız süreçte; seyahat edeceğiniz ülkelere giriş ve çıkışınızda yanınızda bulundurulması zorunlu olan belgedir.  Bir nevi sizleri yurtdışında temsil etmekte ikinci kimliğiniz yerine geçen belgedir. Pasaport, yurtdışına seyahat etmek için kullanılan uluslararası geçerliliği olan kimlik belgesidir. Unutmayınız! Pasaport sahibi değilseniz yurtdışına seyahat etmeniz imkânsız. Birkaç ülke var ki bunlar pasaport istemiyor sizlerden… Ne istiyor diyorsanız da kimlik. Doğru okudunuz öyle ülkeler var ki sadece kimliğiniz ile bu ülkelere seyahat etmeniz mümkün. Pasaportsuz seyahat edebileceğiniz ülkeleri merak ettiyseniz:

•     Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

•     Ukrayna

•     Gürcistan

•     Azerbaycan

•     Moldova

Pasaport yoksa Avrupa turu, İtalya turu, İngiltere turu, Dubai turu, Alsace Noel Kasabaları Turu, Norveç, İsveç gibi daha pek ülkeyi sadece hayallerinizde gezebilirsiniz. Hayalini kurduğunuz ülke gezilerini gerçeğe dönüştürmek sizlerin elinde. Harekete geçiniz ve şimdiden pasaport sahibi olmak için gerekli yerlere başvurularınız yapınız. Peki, hangi pasaport bana göre diyorsanız; buna kendiniz karar veriniz:

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Yurtdışında hayatınızın en güzel deneyim ve tecrübelerine sahip olmak; gerek iş gerek eğitim gerekse yeni yerler ve mekânlar keşfetmeyi seven bir kişi iseniz; sizler için en uygun olacak pasaportu; pasaport çeşitleri arasından bulunuz ve başvurunuzu hayata çok geç kalmadan yapınız. Pasaport çeşitleri nelerdir?

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının 6 ay geçerli süre ile alabileceği umama mahsus pasaport türüdür.

•     Yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alınır.

•     Yurtdışında ise; Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmaktadır.

•     18 yaşından küçüklere en fazla 5 yıl süreli tanınır.

•     18 yaşından büyüklere ise en fazla 10 yıl süre ile bu pasaport verilmektedir.

2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

TBMM eski üyeleri, bakanlar, birden üçe kadar derecelerde görev yapmakta olan devlet memurlarına verilmekte olan özel pasaporttur. Bu pasaport ile:

•     Bu pasaport ile vizesiz birçok ülkeye seyahat etmek mümkün.

•     Bu pasaporta sahip kişilerin çocukları 25 yaşına kadar bu pasaport ile seyahat etme hakkına sahiptir.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Bilimsel/Kültürel araştırma yapmak üzere yurtdışı seyahatleri gerçekleştiren akademisyenler, sarı basın kartına sahip resmi görevliler, resmi görev üzerine yurtdışına görevlendirilen kişiler bu pasaporta sahiptirler. Bu pasaport ile:

•     Bazı ülkelere vizesiz seyahat mümkün

•     Gri pasaport sahibi olmak için kurum onaylı talep formu, biyometrik fotoğraf, kimlik kartı veya nüfus cüzdanı gibi belgeler sizden talep edilmektedir.

4. Diplomatik Pasaport

Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üst düzey yetkili kişilere, Konsolosluk ya da Büyükelçilerde görev yapmakta olan T.C vatandaşlarına, TBMM üyelerine yurtdışına seyahat etmek üzere verilen seyahat pasaportudur.

5. Geçici Pasaport

Pasaportunuzu yurtdışı seyahatiniz sırasında kaybetmeniz durumunda ya da pasaport süresinin bitmesi gibi bir durumla karşılaştığınızda; Türk konsoloslukları tarafından tek bir sefer için ülkeye dönmeniz amacıyla sizden hiçbir bedel talep edilmeden verilen geçici verilen pasaport türüdür.

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?

Yurtdışına seyahat etmek için pasaport başvurusunda bulunmak istiyorsanız Alo 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezlerini direk arayarak başvuru yapabileceğiniz gibi; pasaport online başvuru sistemi olan randevu.nvi.gov.tr web adresi üzerinden de kolayca pasaport başvuru randevusu alarak pasaport başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Yurtdışına Çıkarken Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Kimlik belgeniz
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harç ve defter ücreti ödemesi dekontu
  • Varsa eski pasaportunuz
  • 18 yaşından küçükler için muvafakatname

Ayrıca parmak izinizi vermek için şahsen emniyet güçlerine pasaport başvurusu için başvurmanız gerekmektedir. Pasaport belgesi prosedürünü takip eden işlemler:

Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Pasaport randevusu alın

Pasaport randevusu almak için; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait internet sitesinden ya da Çağrı Merkezi (Alo 199) arayarak pasaport başvurusu yapabilirsiniz.

Gerekli belgeleri hazırlayınız

2023 yılı itibariyle pasaport başvurusunda talep edilmekte belgeler:

  • T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,
  • Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,
  • Kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname,
  • Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında "Öğrenci Belgesi",
  • Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi,
  • Eski pasaport (varsa) ve diğer pasaportunuz,
  • Çok sık seyahat ediyor ve Çift pasaport başvurusu yapmak için; Çift Pasaport Mazeret dilekçesi

Defter ve harç bedelini ödeyiniz

25 yaşında küçük ve hala okuyan öğrenciler pasaport harcından muaf tutulmaktadırlar. Sadece defter bedeli ödemeleri pasaport işlemlerinde kendilerinden istenmektedir. Yalnız şunu bilmelisiniz ki yaşınızın 25 ve altı ve öğrenci olmanız şart bu harç bedelinden muaf olmanız için. 2024 pasaport harç bedellerine bir göz atmayı unutmayınız…

Çok sık seyahat ediyorum ve bu nedenle ikinci pasaportu çıkartmak istiyorum diyorsanız da; ikinci pasaport nedir ve nasıl çıkartılır birlikte inceleyeceğiz:

İkinci Pasaport Nedir?

Öncelikle yurtdışı seyahatlerinde ikinci pasaport zorunlu değildir. İkinci pasaport kişinin isteği ve başvurusu üzerine verilmekte olup; Çift pasaport aynı anda iki adet Türkiye Cumhuriyeti pasaportunuz olması anlamına gelmektedir. Yani yurtdışına sıklıkla seyahat ediyorsanız sizler için oldukça kullanışlı olmaktadır Çift pasaport belgesi

İkinci Pasaportu Çıkarma Nedenlerimiz?

Bir pasaport neyinize yetmiyor, biz bir tane çıkartamazken insanlar keyif için ikinciyi neden çıkartır diye sorular zihninizi meşgul ediyorsa; ikinci pasaport neden çıkartılır sorusuna verdiğimiz cevaplar:

1. Dış ülkeler ile sürtüşmeli geçmekte durumlar

İkinci pasaport çıkarmamızın ilk nedeni ülkeler arası devam etmekte sürtüşmeli ve farklı evrak prosedürleridir. Örnek verecek olursak; İran, İsrail ve Amerika gibi ülkelerin arasında yaşanan siyasi sürtüşmeler… İkinci bir pasaport çıkartarak bu farklı evrak prosedürlerine takılmadan seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

2. Çok sık seyahat ediyorsunuzdur

Çok sık seyahat ediyor ve sürekli dış ülkelere giriş çıkış yapmak durumunda kalıyorsanız; ikinci pasaport kolay ve kullanışlı bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin bir ülke için vize işlemleriniz devam ederken ikinci pasaportunuz ile başka bir ülkeye seyahat etme durumunuzu belgelediğiniz takdirde ikinci pasaportunuzu alabilirsiniz.

Kimler İkinci Pasaport Alabilir?

Bana ikinci pasaport vermezler demeden önce gerçekten ikinci bir pasaporta ihtiyacınız varsa bu pasaporta başvurmaktan asla kaçınmayınız. Gerek eğitim gerek iş gerekse sosyal medya hesaplarınızda paylaşım yapmak için çok sık yurtdışına seyahat ediyorsanız aradığınız kurtarıcı belge tam da çift pasaport… Çift pasaport kimler alabilir peki;

  • Çok sık seyahat ediyorsanız ve tek pasaport size yetmiyorsa,
  • Yurt dışında ikamet ediyorsanız ve bir önceki maddedeki kadar olmasa da sık seyahat ediyorsanız,
  • Dış ilişkileri sorunlu olan ülkelere seyahat etmek zorunda iseniz mutlaka ikinci pasaport almak için gerekli yerlere şimdide başvurunuzu yapmayı unutmayınız. Peki, Çift pasaport nasıl alınır?

Çift Pasaport Nasıl Alınır?

Çok fazla seyahat ediyor ve birçok ülkeye giriş çıkış yapıyorsanız işinizi kolaylaştıracak bir pasaport çeşidi ile karşınızdayız. Çift pasaport…İkinci pasaport kullanmak sizlere tanınmış haktır ve bu pasaportu nasıl alabilirsiniz aşağıdaki aşamaları takip ediniz.

  • İkinci pasaport başvuru süreci pasaport uygulaması ile birebir uygulamaları içermektedir
  • İkinci pasaport kullanımına uygun olup olmadığınızı sizden istenen ödemeleri gerçekleştirmeden önce randevu merkezindeki memurdan öğreniniz.
  • Başvurularınızı Nüfus Müdürlüklerine yapıyor; randevularınızı randevu.nvi.gov.tr adresinden ya da Alo 199 hattından alabilirsiniz
  • Sizden talep edilmekte belgeleri hazırlayınız
  • Neden ikinci pasaportta ihtiyaç duyduğunuza dair dilekçe yazınız
  • Belgeler ve dilekçeniz ile nüfus müdürlüklerine müracaat ediniz
  • Anlaşmalı bankalara defter bedeli ve harç bedelini ödeyiniz ve dekontu saklayınız
  • Müracaat sırasında sizden parmak izi talep edilmektedir
  • Son olarak tüm prosedürleri yerine getirdikten sonra tek yapmanız gereken beklemek…

Çift pasaport İçin Gerekli Evraklar

Çift pasaport her vatandaşın hakkıdır. Sizlerde gerekli açıklamaları içeren dilekçeniz ve belgeleriniz ile Çift pasaport başvurunuzu Nüfus Müdürlüklerine gerçekleştirebilirsiniz. Çift pasaport başvurusunda sizden talep edilmekte belgeler:

  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf– Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de, dahil olmak üzere)

– 50mm x 60mm ebatlarında

– Arka Fonu Beyaz

– Biyometrik özelliklere sahip

  • Bankadan aldığınız defter ve harç dekontları
  • Üzerinde TC kimlik numarasının bulunduğu TC nüfus cüzdanı aslı
  • Eski pasaportunuz (Yeşil pasaport için başvuru yapıyorsanız talep formu; gri pasaport için talep formunun yanında görev onayı sizden istenmektedir)
  • Neden ikinci pasaport sahibi olmak istediğinizi belirten dilekçe
  • İlgili memura ikinci pasaport başvurusu için geldiğinizi mutlaka belirtiniz
  • Müracaat sırasında parmak izi talep edilmektedir

Sizlerde seyahat etmenin önünde hiçbir engel kalmasın; sınırlar ötesi ülkelerde birbirinden güzel anılar biriktirmek için tüm kapıların sizlere meşakkatsiz açılması için yöntemler arıyorsanız; işte size aradığınız yöntem ikinci pasaport belgesidir. İkinci pasaport hizmeti ile ülkeler arası rahat ve kolay bir şekilde seyahatlerinizi gerçekleştirmeniz artık mümkün. Sizlerde En İyi Turizm Acentası ödülü sahibi, 2019, 2020 ve 2022 yıllarında üst üste “Yılın En İyi Seyahat Acentası“ ödüllerini peş peşe kazanmaya hak kazanmış; Türkiye’nin en kapsamlı otobüsle Avrupa turu ve uçaklı Avrupa Turu seyahat rotası programını düzenleyen tur acentası birlikte “Sadece gezen yeni yollar keşfeder” mottosuyla dünyanın 62 ülke 185 şehrinde unutulmaz anılar biriktirmeye başlamak için Avrupa Rüyası ile tanışmayı unutmayınız.

BLOG KATEGORİ