Yurtdışı Turunda ATM’ den Para Nasıl Çekilir?

Avrupa Rüyası Blog

Yurtdışı Seyahat Günlüklerinde Bugün: Yurtdışı Turunda ATM’ den Para Nasıl Çekilir?

Yurtdışına yönelik uzun veya kısa seyahatlerimizde; hırsızlık, gasp gibi kötü durumlarla karşı karşıya kalmamak için üzerimizde nakit para taşımaya korkuyoruz değil mi? Nakit para taşımak yurtdışında aklımızı kurcalayan, endişe ve stres yapmamıza neden olan en büyük sorun. Hep diken üzerinde, her an bir şey olacak endişesi bizi yer bitirir.  Bizde yurtdışı seyahatlerimizde üzerimizde yüklü bir miktarlarla gezmek yerine belli harcamalarımız dışında üzerimizde nakit para taşımamaya dikkat ediyoruz.  Bu nedenle yanımızda banka kartı her zaman taşırız. Ancak banka kartı taşırken de her şeye hazırlıklı olmalıyız. Misal bankalardan para çekemeyebilir, telefon veya mobil bankacılık hizmetlerini kullanamayabilir, banka hesaplarımıza ulaşamayabiliriz. Diyeceksiniz ki hep olumsuz düşünüyorsunuz. Bizler sizin her şeye hazırlıklı olmanızı istiyoruz. Bu sebeple gezerken bir miktar nakit dışında,  yurtdışı turlarında ATM’den para çekerken parça parça ihtiyacımız kadarını çekip kullanmak her zaman daha kolay ve güvenli bir yöntemdir. Şimdi bizlerde sizler için yurtdışı tatillerimizde üzerimizde yüklü miktarlar taşımamak ve rahat bir kafayla gezmek için, yurtdışı turunda ATM’lerden nasıl para çekilir konusunu ele alarak endişelerinize son vereceğiz.

Yurtdışı Turlarında ATM’den Para Çekmek

Yurtdışında ATM’den para çekmek ilk kez seyahate çıkanların korkulu rüyası. Konu para olunca herkes bir endişeye kapılır. Sonuçta kolay kazanmıyoruz. Harcarken de, saklarken de, yanınızda taşırken de kılı kırk yarmamız normal…  Şimdi yurtdışına ilk kez çıkanlar buraya dikkat edin. Yurt dışında para nasıl çekilir? ATM’den para çekebilir miyim? Yurtdışında banka kartlarım geçerli mi? Yurtdışında para çekerken bankalar ne kadar komisyon alıyor gibi birçok soru zihninizde cevaplanmayı bekliyor. Şimdi yurtdışı seyahatlerinize çıkacağınız zaman para çekme konularını en ince detayına kadar açıklayacağız:

Yurtdışından Para Çekmek

Yurtdışına ilk kez seyahat edenler, yurtdışındaki işlemlerin farklı olduğunu düşünebilirler. Ancak şunu bilmelisiniz ki Türkiye’ de ATM’den para çekmek ile yurtdışı turunda ATM’den para çekmek arasında hiçbir fark yoktur. Bankanızın anlaşmasının olduğu bankalardan veya bankamatiklerden paranızı kolayca çekebilirsiniz. Ancak bazı bankalar komisyon alırken bazı bankalar ise yurtdışında ATM’den ücretsiz para çekme kolaylığını sizlere sunar. Yurtdışında para çekerken dikkat etmeniz gerekenler ise şunlardır:

  • İlk olarak hangi hesaplarınız var bunları kontrol edin. Çünkü aynı kartta belki bilmiyor olabilirsiniz ancak kredi ve mevduat gibi farklı hesaplar bulunabilir ve bu hesaplardan sadece bir tanesi kartınıza bağlıdır. Yurtdışı turunda ATM kullanırken her zaman ana hesabınızı kullanırsınız. Bunu öğrenmek için mobil bankacılık veya bankanızdan yardım alabilirsiniz.
  • Kullandığınız kartın yurtdışında kullanıma açık olup olmadığını önceden öğreniniz değilse kullanıma açtırınız.
  • Yurtdışında ATM kullanırken kendi hesaplarınız arasında havale yapamadığınızı göreceksiniz. Neden diye sormayın hatta daha birçok işlemi yapamadığınızı deneyimleyerek kendiniz de göreceksiniz.  Yalnız hesabınızda bulunan parayı ve paranızı çekebilirsiniz. O da para ödeyerek.
  • Yurtdışına seyahat etmeyi düşünüyorsanız gitmeden şifrelerinizi 4 haneli rakamlara çeviriniz. Çünkü yurtdışındaki ATM’ler Türkiye’deki gibi yüksek akıllı teknolojiye sahip değiller. Yurtdışı ATM’lerinde şifre değiştirmek yok, yapamazsınız.
  • Yurtdışına çıkmadan harcayacağınız limitleri önceden belirleyin ve ihtiyacınız kadar tutar çekin. Para çekme limiti bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.
  • Kartınızdan para mesai saatleri içerisinde çekmeye çalışın. Mesai dışında kartınız bankamatikte sıkışırsa veya cihaz kartınızı yutarsa beş parasız bankamatik önünde kalakalırsınız.
  • Kartınızın arkasında ve önünde ATM logosu bulunmaktadır. Bu logolar ATM’den para çekerken dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir husus. Dikkat etmesekte logo farklı ise Yurtdışında ATM’den para çekmeniz mümkün değil.
  • Günümüzde herkes artık banka işlerini mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirmekte. Bu işlem yurtdışı seyahatlerinizde de kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Havale, fatura ödeme, bakiye sorgulama gibi birçok işlemi tek seferde telefonunuzdan görmeniz ve halletmeniz mümkün. Ancak yurtdışına çıkarken bankanıza kayıtlı telefonu kullanmayacaksanız bankanızı arayarak şifrematik veya telefon uygulamaları hakkında bilgi almanızı tavsiye ederiz.
  •  Bankanızın telefon numarası her zaman yanınızda yazılı bir şekilde bulundurunuz. Nedeni ise, yurtdışı seyahatinizde internetinizin olmadığı veya çekmediği bir durumda kartınızla ilgili bir sorunla karşı karşıya kalmanız durumunda bankanız ile iletişime geçerek sorunu kolayca çözebilirsiniz.
  • Yurtdışına çıkmadan önce kartınızın, bankanızın, kimlik, pasaport, konsolosluk gibi önem arz eden evrak ve bilgilerin fotokopilerini veya fotoğraflarını güvenilir bir yerde saklayınız.
  • Bankaların komisyon değerlerini öğrenin.  Çünkü yurtdışında ATM’den para çekerken belli bir komisyon kesintisine maruz kalırsınız.

Yurtdışındaki ATM İşlemleri için Adım Adım ATM Kullanımı

  • Sahip olduğunuz banka kartınızın ATM’sini bulun.
  • Komisyon bedelini öğrenin.
  • Sakinliğinizi koruyun,  yurtdışında ATM kullanımına başlıyoruz.
  • Dil ayarlama seçeneğinden kendi dilinizi ayarlayın.
  • Kart bilgilerinizi doğru girdiğinizden emin olun. Hatalı giriş kartınızdan olmanıza sebep olabilir.
  • 4 haneli şifrenizi girin ve çekeceğiniz tutarı girdikten sonra paranızı çekin ve yolculuğunuza kaldığınız yerden devam edin.

Yurtdışında ATM’den Para Çekme Ücreti Ne Kadar?

Yurtdışı seyahatinde bankaların ATM’lerinden para çekerken belirli bir miktar komisyon kesintisi olmaktadır. Bu kesinti oranları ise bankadan bankaya farklı ücretlendirme prosedürüne sahiptir. Bizler bu kesintiden çok etkilenmemeniz için belli aralıklar ile toplu para çekmenizi önermekteyiz.  Bu yöntemle paranız daha az kesintiye uğrayacaktır. Ya da şöyle de bir taktik verelim sizlere güvenilir market, ulaşım, otel gibi harcamalarınızı karttan ödeyerek komisyon kesintisi yaşamadan seyahatinizin keyfini çıkarabilirsiniz.  Şimdi yurtdışındaki ATM komisyon oranlarını detayları ile sizlerle paylaştıktan sonra sizleri yeni yazılarımızda buluşmak üzere bir sonraki yazılarımızı okumaya bekliyoruz.

Yurtdışındaki Banka ATM’lerinin Komisyon Oranları

Akbank: 8,60 TL kesinti uygulaması yapmaktadır.
Türkiye İş Bankası: 3,8 USD ve çekilen tutarın %1,7’si oranında komisyon uygulanmaktadır.
Garanti Bankası: 400 TL çekerseniz 8 TL ücret ödersiniz. 400 TL’yi aşarsanız %1,25 ek komisyon bedeli uygulanır.
QNB Finansbank: 3 USD para birimidir.
Halkbank: Çekilen tutarın %2’si oranında komisyon uygulanır.
Denizbank: 7 TL masraf bedeli vardır. Çekilen tutarın %1,5’u komisyondur.
ING Bank: 1,04 TL masraf bedeli vardır. %1,15 komisyondur.

TEB:  Ücretsiz para çekilebiliyor. BNP Paribas ATM’lerini kullanınız.

Yapı Kredi Bankası: Avrupa kıtasında bulunan 13 ülkede UniCredit’in 19,000’e yakın ATM’sini kullanarak komisyon kesintisi yaşamadan para çekilebilirsiniz. Anlaşması bulunmayan ülkelerden ise 3 USD ücret alınmaktadır.

Ziraat Bankası: Ziraat bankası ATM’lerinden para çekmek yurtdışında komisyon açısından daha karlıdır. Yeni Zelanda’da BNZ ve Kiwibank, İspanya’da ise Ibercaja bankaların ATM’lerini kullanırsanız göreceksiniz ki komisyon kesimi hiçbir şekilde uygulanmamaktadır. Ziraat bankası seyahat edenlerin dostu ancak bazen sorun çıkarabilir özellikle çipsiz banka kartları. Bu yüzden ATM’den bu banka artını kullanırken nakit çekip öyle ödeme yapmaya dikkat ediniz. Burada verdiğimiz rakamlar ve oranlar bankaların prosedürlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte,  yurtdışına adım atmadan önce bankanız en güvenli bilgi için bankanız ile irtibat halinde olunuz. Kısaca şu cümlelerle yazımızı özetlersek:

“Cebinize Giren Her Kuruşun, Her Meteliğin Hesabını Tutmayı Unutmayın. Para Kolay Kazanılmıyor“

BLOG KATEGORİ