Yurtdışına yönelik uzun veya kısa seyahatlerimizde; hırsızlık, gasp gibi kötü durumlarla karşı karşıya kalmamak için üzerimizde nakit para taşımaya korkuyoruz değil mi? Nakit para taşımak yurtdışında aklımızı kurcalayan, endişe ve stres yapmamıza neden olan en büyük sorun. Hep diken üzerinde, her an bir şey olacak endişesi bizi yer bitirir. Bizde yurtdışı seyahatlerimizde üzerimizde yüklü bir miktarlarla gezmek yerine belli harcamalarımız dışında üzerimizde nakit para taşımamaya dikkat ediyoruz. Bu nedenle yanımızda banka kartı her zaman taşırız. Ancak banka kartı taşırken de her şeye hazırlıklı olmalıyız. Misal bankalardan para çekemeyebilir, telefon veya mobil bankacılık hizmetlerini kullanamayabilir, banka hesaplarımıza ulaşamayabiliriz. Diyeceksiniz ki hep olumsuz düşünüyorsunuz. Bizler sizin her şeye hazırlıklı olmanızı istiyoruz. Bu sebeple gezerken bir miktar nakit dışında, yurtdışı turlarında ATM’den para çekerken parça parça ihtiyacımız kadarını çekip kullanmak her zaman daha kolay ve güvenli bir yöntemdir. Şimdi bizlerde sizler için yurtdışı tatillerimizde üzerimizde yüklü miktarlar taşımamak ve rahat bir kafayla gezmek için, yurtdışı turunda ATM’lerden nasıl para çekilir konusunu ele alarak endişelerinize son vereceğiz.
Yurtdışında ATM’den para çekmek ilk kez seyahate çıkanların korkulu rüyası. Konu para olunca herkes bir endişeye kapılır. Sonuçta kolay kazanmıyoruz. Harcarken de, saklarken de, yanınızda taşırken de kılı kırk yarmamız normal… Şimdi yurtdışına ilk kez çıkanlar buraya dikkat edin. Yurt dışında para nasıl çekilir? ATM’den para çekebilir miyim? Yurtdışında banka kartlarım geçerli mi? Yurtdışında para çekerken bankalar ne kadar komisyon alıyor gibi birçok soru zihninizde cevaplanmayı bekliyor. Şimdi yurtdışı seyahatlerinize çıkacağınız zaman para çekme konularını en ince detayına kadar açıklayacağız:
Yurtdışına ilk kez seyahat edenler, yurtdışındaki işlemlerin farklı olduğunu düşünebilirler. Ancak şunu bilmelisiniz ki Türkiye’ de ATM’den para çekmek ile yurtdışı turunda ATM’den para çekmek arasında hiçbir fark yoktur. Bankanızın anlaşmasının olduğu bankalardan veya bankamatiklerden paranızı kolayca çekebilirsiniz. Ancak bazı bankalar komisyon alırken bazı bankalar ise yurtdışında ATM’den ücretsiz para çekme kolaylığını sizlere sunar. Yurtdışında para çekerken dikkat etmeniz gerekenler ise şunlardır:
Yurtdışı seyahatinde bankaların ATM’lerinden para çekerken belirli bir miktar komisyon kesintisi olmaktadır. Bu kesinti oranları ise bankadan bankaya farklı ücretlendirme prosedürüne sahiptir. Bizler bu kesintiden çok etkilenmemeniz için belli aralıklar ile toplu para çekmenizi önermekteyiz. Bu yöntemle paranız daha az kesintiye uğrayacaktır. Ya da şöyle de bir taktik verelim sizlere güvenilir market, ulaşım, otel gibi harcamalarınızı karttan ödeyerek komisyon kesintisi yaşamadan seyahatinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Şimdi yurtdışındaki ATM komisyon oranlarını detayları ile sizlerle paylaştıktan sonra sizleri yeni yazılarımızda buluşmak üzere bir sonraki yazılarımızı okumaya bekliyoruz.
Akbank: 8,60 TL kesinti uygulaması yapmaktadır.
Türkiye İş Bankası: 3,8 USD ve çekilen tutarın %1,7’si oranında komisyon uygulanmaktadır.
Garanti Bankası: 400 TL çekerseniz 8 TL ücret ödersiniz. 400 TL’yi aşarsanız %1,25 ek komisyon bedeli uygulanır.
QNB Finansbank: 3 USD para birimidir.
Halkbank: Çekilen tutarın %2’si oranında komisyon uygulanır.
Denizbank: 7 TL masraf bedeli vardır. Çekilen tutarın %1,5’u komisyondur.
ING Bank: 1,04 TL masraf bedeli vardır. %1,15 komisyondur.
TEB: Ücretsiz para çekilebiliyor. BNP Paribas ATM’lerini kullanınız.
Yapı Kredi Bankası: Avrupa kıtasında bulunan 13 ülkede UniCredit’in 19,000’e yakın ATM’sini kullanarak komisyon kesintisi yaşamadan para çekilebilirsiniz. Anlaşması bulunmayan ülkelerden ise 3 USD ücret alınmaktadır.
Ziraat Bankası: Ziraat bankası ATM’lerinden para çekmek yurtdışında komisyon açısından daha karlıdır. Yeni Zelanda’da BNZ ve Kiwibank, İspanya’da ise Ibercaja bankaların ATM’lerini kullanırsanız göreceksiniz ki komisyon kesimi hiçbir şekilde uygulanmamaktadır. Ziraat bankası seyahat edenlerin dostu ancak bazen sorun çıkarabilir özellikle çipsiz banka kartları. Bu yüzden ATM’den bu banka artını kullanırken nakit çekip öyle ödeme yapmaya dikkat ediniz. Burada verdiğimiz rakamlar ve oranlar bankaların prosedürlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte, yurtdışına adım atmadan önce bankanız en güvenli bilgi için bankanız ile irtibat halinde olunuz. Kısaca şu cümlelerle yazımızı özetlersek:
“Cebinize Giren Her Kuruşun, Her Meteliğin Hesabını Tutmayı Unutmayın. Para Kolay Kazanılmıyor“