Yurtdışından Alınan Telefon Nasıl Kaydettirilir?

Avrupa Rüyası Blog

Yurtdışından Alınan Telefon Nasıl Kaydettirilir?

Türkiye’de telefon fiyatları yurtdışındaki telefon fiyatlarından çok daha yüksek fiyatlara satılmaktadır. Haliyle bizlerde alacağımız telefona çok yüksek fiyatlar ödemek yerine yurtdışından daha uygun fiyatlara sahip olmak isteriz. Kim istemez ki. Niye daha uygun fiyatlara telefon almak varken yüksek fiyatlar ödeyerek telefon alayım ki diye düşünenlerdenseniz yurtdışından telefon almak ya da getirtmek sizler için en mantıklı ve hesaplı bir alışveriş olacaktır. Yurtdışından telefon alabilirsiniz. Önemli olan telefonu Türkiye’de kullanıma açtırmanız için gerekli prosedürleri ve işlemleri, ödemeleri yerine getirmenizdir. Daha önce yurtdışından telefon satın alan arkadaşlarımız bu süreçleri çok iyi bilirken; ilk defa yurtdışından telefon alan arkadaşlarımızın kafalarında bu konuyla ilgili soru işaretleri bulunabilir. Önemli değil bizler yazımızda; yurtdışından alınan telefon nasıl kayıt ettirilir? IMEI kayıt sürecinde izlemeniz gereken koşullar nelerdir? Ne kadar ödeme yapacağım? Gibi birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulacaksınız. 

Yurtdışından Telefon Satın Almak

Yurtdışından kaç tane telefon alabiliriz? Yurtdışından ambalajı içerisinde siz ya da başkası tarafından 3 yılda yalnızca bir defa olmak şartıyla Türkiye’ye telefon sokma hakkınız bulunmaktadır. Yani 3 yılda sadece 1 telefon yurtdışından getirtebilirsiniz. Hatta bu telefonları posta ya da kargo yoluyla da getirtemeseniz. Yasaktır. Ya siz ya da başkası tarafından getirtilebilir. Diyelim Türkiye’ye birden fazla telefon sokmaya çalıştınız ve yakalandınız;  ikincisine el koyulmaktadır ya da 3 sene içerisinde birden fazla telefon getirtmeye çalışırsanız bu defa ikisine de el koyulmaktadır. El koyulan telefonlar 3 ay içinde tekrar yurtdışına çıkmanız dâhilinde sizlere teslim edilmektedir. Yurtdışından telefon satın almak kolay mı diye sorarsanız eskiden daha kolay ve harç paraları daha düşük ücretlere sahip iken günümüzde daha çok prosedürlere ve yüksek harç ödeme şartlarına bağlanmıştır.

Yurtdışında Telefon Kaydı

Türkiye’de yaşayan herkes yurtdışından telefon getirtebilir veya satın alabilir. Telefon getirtilebilir ancak telefonu kayıt ettirmezseniz o telefonu kullanamazsınız. Yurtdışında telefon kaydı işlemleri önceden daha kolay ve uygun fiyatlara bizlere mal olurken günümüzde artık yurtdışında telefon kaydı işlemleri daha karmaşık,  zor ve yüksek rakamlara kayıt ettirilir olmuştur. Ancak yine de yurtdışından telefon satın almak Türkiye’den satın almaktan daha karlıdır. Yurtdışından telefon getirip kaydı nasıl yapılıyor şimdi detaylıca sizlerle paylaşacağız:

Yurtdışından Alınan Telefonun Kayıt Öncesi Prosedürleri Ve Dikkat Etmeniz Gereken İşlemler

  • Yurtdışından aldığınız telefon Türkiye’ye giriş yaptığı süre itibariyle 120 gün içerisinde telefonun kaydını yaptırmanız gerekmektedir.
  • Yurtdışından kendiniz ya da bir başkası aracılığıyla telefon getirtebilirsiniz. Telefonun kim tarafından hangi ülkeden nasıl, ne zaman getirildiğinin hiçbir önemi yoktur. Yurtdışından getirilen telefonu getiren kişinin adına ve telefon numarasına kayıt ettirebilirsiniz.
  • Ancak sizlere tanınan 120 gün kayıt hakkı süresini doldurmanız dâhilinde telefonu kullanmanız operatörler tarafından engellenmektedir.  O ülkeye tekrar giriş çıkış yapmanız gerekmektedir.
  • Yurtdışında telefon kaydı yaptırmak için 1 pasaporta yalnızca 3 sene geçtikten sonra tekrardan başka telefon için kayıt yaptırma hakkınız olduğunu unutmayınız.
  • 3 yılı doldurduktan sonra telefonunuzu Türkiye’de dilerseniz başka bir hat ile de kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Kayıt işlemlerini ister e- devlet ya da abone kayıt merkezlerinden de kolayca yaptırabilirsiniz.

IMEI Nedir? Ve IMEI Kayıt Süreci

IMEI, telefonunuzun ulusal arası alanda kendisine ait olan ve her telefonda üretilirken farklı olan cihaz kodudur yani telefonunuzun kimliğidir. Telefonunuzun cihaz kodunu öğrenmek isterseniz *#06# telefonunuzda tuşlamanız yeterlidir. Kolayca cihaz kodunuzu öğrenebilirsiniz. IMEI numarasını öğrendikten sonra telefonunuzu kullanıma açtırmak için bu cihaz kodunu yani kimliğini kullanmanız gerekmektedir. Yurtdışından telefon satın aldınız ancak sıfır değil de 2. el, bu seferde aldığınız telefonun Türkiye’de kullanıp kullanamayacağınıza IMEI numarasını sorgulatarak öğrenmeniz mümkündür. Ayrıca telefonun Ayarlar/ menü/ hakkına vb. bölümlerinden de IMEI numarasını öğrenmeniz mümkündür.

IMEI Kayıt Süreci Gerçekleştirmemiz Gereken İşlemler

Telefonumuzun harç parasını ödedikten sonra yapmamız gereken bir diğer işlemse telefonun IMEI kaydını yaptırmaktır. Kayıt yaptırmak için birçok yol kullanabilirsiniz. Bunlar:

  • E- devlet üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz.
  • E- devlet şifreniz ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun sunduğu hizmetten kayıt sürecinde yararlanabilirsiniz. 
  • Bu işlemler sırasında pasaport seri numaranız ve IMEI adresi sizden istenmektedir.
  • Kayıt işlemleri sırasında yanınızda telefon harcının ödeme dekontu, pasaport ve kimliğiniz bulunmalıdır.
  • Abone kayıt merkezi( Turkcell, Vodafone, Türk Telekom Şubeleri) bir diğer kayıt sürecinizi gerçekleştirebileceğiniz merkezlerdir.

Yurtdışında Telefon Kaydı Sürecinde İzlenmesi Gereken Adımlar

İlk olarak telefonunuzun IMEI numarasını öğreniniz. Yukarıdaki yazımızda nasıl öğreneceğinizi yazdık. Daha sonra yapmanız gerekenler sırasıyla:

  • 1 yıl içinde yurtdışı seyahati yapmış ve 3 yıl içerisinde de telefon Türkiye’ye sokmamış bir pasaporta sahip olmanız gerektiğini bilmelisiniz.
  • Bunları sağladıktan sonra kayırt işlemleri için T.C. kimlik numaranız istenmektedir
  • Yurtdışı telefon kayıt harcını ödemeniz gereklidir.
  • Telefonunuzun kullanıma açılması içinde pasaport sahibi kişinin telefon numarası gereklidir.

Peki, Yurtdışında Telefon Kayıt Parası Nerelere Ödenir?

Yurtdışında telefon kayıt parası 2023 yılı itibariyle 6.091 TL olmuştur ve bu paranın ödeme noktaları:

  • İnternet vergi dairelerine
  • Bankalara IMEI kayıt harcı diyerek ödeyebilirsiniz.
  • Vergi dairelerine ödeme yapmanız mümkündür.

Yurtdışında Telefon Kaydı Sürecinde Sıkça Sorulan Sorular

1. Yurtdışından kaç yılda bir ve kaç tane telefon getirebilir?

Yurtdışından 3 yılda bir 1 adet telefon getirme hakkınız bulunmaktadır. Telefonla birlikte faturası da yanınızda bulunmalıdır.

2. Birden fazla telefonla gümrükte yakalanırsak ne olur?

Gümrükten birden fazla telefon geçirmeye çalışırken görevli telefonu fark etmezse herhangi bir sorun çıkmaz. Türkiye’de telefonu sahibine teslim ettikten sonra o kişi telefonu üzerine kaydettirip kullanabilmektedir. Ancak yakalanırsanız birden fazla telefonla telefon sizden alınır ve 3 ay sonraki seyahatinizde size teslim edilmektedir.

3. Yurtdışından alınan telefonun IMEI numarası nasıl öğrenilir?

 Telefonunuzun tuşlarına *#06# kodunu girerek öğrenebilirsiniz.

4. Yurtdışından telefon alırken tax free uygulamasını kullanmak mümkün müdür?

Telefonunuzu satın aldığınız mağazada tax free uygulaması geçerli ise gerekli olan prosedürü yerine getirdikten sonra havaalanlarında ya da gümrük kapılarında sizden kesilen verginin iadesini alabilirsiniz. Tax free vergi iadesi hakkında bilginiz yoksa Avrupa Rüyası Blog sayfamızda yer alan yurtdışında vergisiz alışveriş rehberi: tax free iadesi nasıl alınır? Yazımızı okuyabilirsiniz.

5. IMEI kayıt ücreti ne kadar?

2023 yılı itibariyle IMEI kayıt ücreti 6.091 TL’dir.

6. IMEI harcını kredi kartı ile yapabilir miyiz?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet vergi dairesi üzerinden kredi kartından EFT seçeneğini kullanarakta ödemenizi yapabilirsiniz.

7. 18 yaşında küçük bir kişi yurtdışından aldığı telefon kaydını yaptırabilir mi?

18 yaşından küçük bireyin, yurtdışından Türkiye’ye telefon sokabilmesine izin verilmesi ile birlikte e- devlet üzerinden çocuğun anne, babası başvuru yapıp; çocuğumun bilgileri ile başvuru yapmak istiyorum seçeneklerini işaretlemeleri doğrultusunda çocuk kendi adına telefonu kayıt ettirebilmektedir.

8. IMEI ödemesini yanlış IMEI numarası ile yapmamız durumda işlem nasıl düzeltebilir?

Birkaç yol sizlere önereceğiz ama düzelmesi zaman alabilmektedir. Ya da hiç düzelmeyedebilir. Bunlar:

  • Bilgi Teknoloji Kurumuna dilekçe yazınız.
  • 444 9 777 numarayı arayınız.
  • 120’yi numarayı arayınız.

​1. E-devlet şifresi olmadan yurtdışından alınan telefon kayıt ettirilir mi?

E- devlet şifreniz yoksa Abone kayıt merkezlerine giderek ya da internet bankacılığından da e- devlete giriş yaparak telefonunuzu kayıt yaptırabilirsiniz.

2. Telefon harcını yanlış yatırma durumunda para iadesi yapılır mı?

Para iadesi yapılmamaktadır.

3. E –devlet üzerinden telefon kaydı yaptırılabilir mi?

Evet yaptırabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet adresine girip e- devlet şifreniz ile sizden herhangi bir belge talep edilmeden kaydınızı yaptırabilirsiniz.

4. Yurtdışından alınan telefon kayıt ettirilmediğinde ne olur?

120 gün olan telefon kayıt süresini geçtiğinizde telefon operatörleri tarafından cihaz engellenmektedir. Telefonunuzu artık kullanmanız mümkün değildir.

5. Başkası tarafından yurtdışından gelen telefon kaydı nasıl yapılmaktadır?

Bir başkası tarafından yurtdışından size gelen telefonu kullandığınız hatla kayıt yaptırmak için sizin de günübirlikte olsa yurtdışına çıkıp dönmeniz ve kayıt yaptırma hakkınızın olması gerekmektedir.

Bizden size tavsiye eğer çok pahalı bir telefon almak istiyorsanız yurtdışından almanızı öneririz. Ancak daha uygun fiyatlı telefon almayı düşünüyorsanız Türkiye’den almak sizler için daha karlı olacaktır.

BLOG KATEGORİ