İngiltere Vize Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?

Avrupa Rüyası Blog

Yurtdışına seyahat iyi bir plan, program ve maddi bir gücü beraberinde getirmektedir. Ancak seyahat etmek inanın ki çok büyük bütçelerle değil cesaretle gerçekleştiğini anladığınızda sizlerde seyahat etmenizin önündeki engelleri aşacaksınız. Şimdiki ilk engelimiz vize ve vize sürecinde yediğimiz Red cevapları. Bugün sizler için Vize reddi nedir? Sebepleri nelerdir? Vize reddi durumunda ne yapmak gerekir? İngiltere vizesi nedir? İngiltere vizesi nasıl alınır? İngiltere vize reddi sonrası ne yapılmalıdır? Gibi soruların yanıtlarına yazımızda yer vereceğiz. Keyifli okumalar…

Vize reddi ne demek? Seyahat edeceğiniz ülkeye resmi yollarla seyahat etmek için vize çıkartmanız gerekmekte olup bazı durumlar nedeniyle sunduğunuz belgelerin ilgili merkezlerden tarafından geri çevrilmesi ve başvurunuzun kabul edilmemesi durumuna vize reddi denir.

Vize Reddi Sebepleri Nelerdir?

Avrupa ülkelerinin çoğu sizden vize belgesini istemektedir. Bunun için ise sizlerden yerine getirmenizi istedikleri prosedürleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlamanız ve başvurunuzu gerçekleştirmeniz istenmektedir. Peki, bu süreçte vize reddi neden kaynaklanmaktadır?

  • Vize başvurusunda verdiğiniz evraklarda eksikler,
  • Vize başvurusunda verdiğiniz evraklarda yer alan bilgilerin hatalı ve yanlış olması,
  • Sizlere uygun, doğru vizeye başvuru yapmamış olmanız
  • Vize mülakatı sırasında hatalı ve yanlış cümleler kullanmak
  • Sağlık sorunlarınız nedeniyle vize reddi,

Vize reddi, seyahat edeceğiniz ülkeden ülkeye de değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı ülke seyahatleri için çok kolay vize alabilirken bazı ülkeler vize almak zorlayıcı bir süreci kapsamaktadır. Vize reddi, 

  • Yetersiz, hatalı ve eksiz belge sunulması,
  • Mali durumunuzun seyahat masraflarınızı ya da seyahat edeceğiniz ülke koşullarına yeterli olmayacağı endişesi,
  • Seyahat amacınızın ikna edici bulunmaması,
  • Vize ihlalleri, suç kayıtları, göçmenlik düzenlemelerine uymama gibi yasal sorunlar,
  • Güvenlik nedenleri ile de vizeyi kötüye kullanacağınız düşünülerek vize reddedilmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Yaz tatili ve bayram dönemlerine denk gelmekte seyahat planları için en az 3 ay öncesinden vize başvurusunda bulununuz.

Vize Reddinde Neler Yapılmaktadır?

Vize başvurunuzun reddedilmesi dünyanın sonu değil. Sizler yeniden seyahat edeceğiniz ülke için vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Öncelikle vizenizin reddedilmesi durumunda Vize itiraz dilekçesi ile konsolosluğa başvurunuzu yapınız.

Vize reddi sonrası 1 ay içinde itiraz dilekçenizi doldurup talebinizi oluşturabilirsiniz.​

Vize Reddi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Vize reddi sonra yapmanız gerekenler şu şekildedir:

  • Vize başvurunuzun yeniden değerlendirilmesini talep ediniz. 1 ay içerisinde vize reddi başvuru dosyanızı ilgili konsolosluğa veriniz.
  • Konsolosluktan yeniden inceleme talep ediniz.
  • Yeni vize başvurusu da bu süreçte yapabilirsiniz. Ancak tüm yatırdığınız paraları yeniden yatırmanız sizden talep edilecektir.
  • Ülkelerin idari mahkemelerine vize reddi için itiraz edebilirsiniz.

Vize Reddi İtirazı Nasıl Yapılmaktadır?

Vize reddi itirazı için konsolosluğa başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurunuz sonrası 1,5-3 ay içerisinde geri dönüş sizlere yapılmaktadır.

Eğer vizeniz Red aldı ise 1 ay içerisinde dilekçe ile karara itiraz etmeniz gerekmektedir. Vize reddi itiraz talebi için başvurunuzu konsolosluğa yapınız.

Eğer acil olarak vizeye ihtiyacınız var ise yeniden vize başvurusunda bulununuz. Bu durumda da harç ücretinizi de yeniden ödemek durumunda kalacaksınızdır.

Vize Reddi Almamak İçin Neler Yapmalıyız?

Vize reddi almamak için yapmanız gereken önlemler bulunmaktadır. Bunlar:

  • Vize için 1,5 – 2 ay önce vize randevu planlaması yapınız
  • Planlanan randevu ve seyahat tarihi arasında en az 20-25 iş günü olmasına dikkat ediniz.
  • Banka hesabı, SGK dökümü gibi belgeleri 5 gün önce temin ediniz.
  • Seyahat tarihlerinizi davet mektubu üzerinde belirtmelisiniz
  •  İş dilekçelerinde seyahat amacı, seyahat tarihleri, şirketteki görevi, işe ne zaman başladığı gibi detaylar belirtilmeli dilekçe tarihiniz güncel olmalıdır.
  • Firma yetkilisinin adı, unvanı ve imzası dilekçede olmalıdır
  • Banka hesap bilgileriniz ve hesap hareketleri kesinlikle eksi bakiyeli olmamalıdır
  • Başvuru sahibi gelir durumunu, maddi kaynaklarını ve sosyal durumunu resmi belgeler ile doğru şekilde ilgili konsolosluğa / elçiliğe sunmalıdır.

İngiltere Vizesi Nedir?

Birleşik Krallık ülkeleri; İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’dir. Bu ülkelere seyahat etmek için İngiltere vizesi almanız şart. Ancak İngiltere vizesi almak hiçte söylendiği kadar kolay alınamamaktadır. Biz sizler için İngiltere vizesi sahibi olmanız için izlemeniz gereken prosedürleri en ince ayrıntısına kadar Avrupa Rüyası sosyal medya veya blog sayfası yazımızda paylaştık.

İngiltere Vizesi Nasıl Alınır? İngiltere Vize Şartları Nelerdir?

İngiltere vize başvuru talepleri doğrudan İngiltere Konsolosluğu ya da Büyükelçiliği tarafından alınmaz. İngiltere vize başvurularınızı İngiltere Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen resmi vize danışmanlık merkezlerine yapmanız gerekmektedir. Bu süreçte vize başvurularınızın değerlendirilmesi tamamen İngiltere Konsolosluğu tarafından yapılmaktadır. İngiltere vize işlemlerine başlarken mutlaka seyahat amacınızı ve seyahat süresinizi göz önünde bulundurmalısınız. Bu iki önemli konu vize almanız açısından oldukça önem arz etmektedir. İngiltere vize başvurusu için yapmanız gerekenler:

  • İngiltere vizesi başvurusu için Visa4UK internet adresine kaydolarak İngiltere vize başvuru formunu doldurmalısınız. 
  • Formu doldurduktan sonra İngiltere vize ücretini ödeyiniz.
  • İngiltere vize başvuru formunu doldurduktan sonra mutlaka formun çıktısını alarak vize için gerekli evrakların arasına formu da eklemelisiniz.
  • Başvuracağınız İngiltere vize türünü seçerek evrak hazırlama aşamasına geçebilirsiniz.
  • Evrakları tamamladıktan sonra Vize başvurusu için farklı şehirlerde (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Antalya ve Adana) faaliyet gösteren vize merkezlerinden randevu alabilir, randevu gün ve saatinde evrakları teslim edebilirsiniz. 
  • Evrak tesliminde parmak izi taraması, elektronik imza ve fotoğraf çekimi işlemleri yapıldığı için vize danışmanlık merkezinde şahsen bulunman gerekmektedir.
  • İngiltere vize başvuru işlemleri sırasında mülakat yapılmasa da İngiltere Konsolosluğu gerek görürse sizleri görüşmeye çağırabilmekte ve sizden ek evrak talebinde bulunabilmektedir. 
  • Ek belgeler ile birlikte başvurunuzu tamamlandıktan sonra vize durumu ile ilgili olarak 3 hafta içerisinde tarafınıza bilgi verilecektir. 

İngiltere vizesi için gerekli evraklar nelerdir? Diye araştırma yapıyorsanız Avrupa Rüyası sosyal medya veya blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İngiltere Vize Reddi Nedir?

İngiltere Vize Başvuru değerlendirme ve sonuçlandırma yetkisi resmi makam olan İngiltere Konsolosluğu yetkililerine aittir. Başvuru evraklarınızı eksiksiz temin etmiş ve tüm aşamaları her şeye uygun olarak tamamlanmış olsanız dahi başvurunuz Red cevabı alabilmektedir. Peki, İngiltere vize başvurusunun Red cevabı almasının nedenleri nelerdir?

İngiltere Vizesi Ret Nedenleri

İngiltere vize başvurusu değerlendirme ve sonuçlandırma vize kararı resmi makam olan konsolosluğa aittir. Her yapılan vize başvurusu sonrası başvurunuz olumlu olacak diye bir şey kesin değil. Sonuç olumsuzda olabilmektedir. Konsolosluğun belirlemiş olduğu vize uygunluk kriterlerine göre başvuru sahibi yeterli koşullara sahip ise vize kararı bu doğrultuda olumlu sonuçlanmaktadır. Ancak tüm değerlendirmeler sonucunda vize alması kişinin uygun görülmez ise karar kişilere ret beyanı belgesi olarak verilmektedir. Sunulan Ret mektubunda her başvuru sahibi için spesifik nedenlerle ret gerekçesi bildirilmektedir. Kişinin eksik ya da yetersiz evrak sunması, yanlış beyanlarda bulunması, maddi kaynaklarının yetersiz görülmesi, evrakların ikna edici bulunmaması, gerçeği yansıtmayan evrakların dosyada yer alması veya başvuru sahibinin kendini doğru ifade edememesinden, eksik ya da yanlış bilgi vermesinden kaynaklı olarak vize başvuru sonucu olumsuz cevap almaktadır. Peki, vize başvuru sırasında nelere dikkat etmeliyiz?

İngiltere Vize Başvurularının Olumsuz Sonuçlanmaması için Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Başvuru Evraklarınızı Eksiksiz Olarak Tamamlayınız

İngiltere Vize Başvurusu için gereken tüm belgeleri eksiksiz olarak temin ediniz. Eksik evrak ile yapılan başvuruların reddedilme ihtimali oldukça yüksektir. Konsolosluk tarafından kişinin mesleki durumuna ve seyahat amacına uygun olarak hazırlaması gereken evrakların listesi sunulmaktadır. Bu koşulda İngiltere vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız sizlerden talep edilmekte evrakları iyice inceleyiniz. Yanlış ya da eksik bilgi ile yapılan başvuruların ret cevabı ile sonuçlanmasında elçilik/konsolosluk sorumluluk kabul etmemektedir.

2. Başvuru Belgelerinizi Doğru Formatta Hazırlayınız

İngiltere seyahati için gerekli olan vize başvuru belgelerinizi eksiksiz olarak hazırlamak tek başına yeterli olmamaktadır. Ayrıca belgelerin konsolosluğun istediği formatta hazırlanması gerekmektedir.

3. Yetkili Vize Hizmet Servisleri Aracılığıyla Başvuru Yapınız

Birleşik Krallık Vize Başvuruları zorlayıcı evrak sürecin içermektedir. Prosedürler özellikle ilk kez Birleşik Krallık Vizesi başvurusunda bulunacaklar için karmaşık ve yıpratıcı olabilmektedir.  Bu nedenle tecrübeli ve güvenilir seyahat acenteleri ve vize danışma merkezleri aracılığıyla başvuru yapmak bu süreçte faydalı olacaktır.

4. Kulaktan Dolma Bilgilerle Başvuru Yapmayınız

İngiltere Vize Başvuru Prosedürleri ve talep edilen evraklar zamanla değişebilmektedir. Bu nedenle İngiltere Ankara Büyükelçiliği ve İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu resmi web sitelerini veya yetkili acentelerden bilgi alarak başvuru işlemlerinizi yapınız.

5. Doğru Beyanda Bulununuz

İngiltere Konsolosluğu, sizlerin kasten ya da yanlış beyanda bulunmanızı tespit etmesi durumunda başvurunuzu reddebilir. Bu nedenle başvuru formunuzu, başvuru dilekçenizi, davetiye veya diğer evraklarınızda doğru beyanlarda bulunmaya özen gösteriniz. Varsa, bir sabıka kaydının kasıtlı olarak saklanması durumunda vize başvurunuz reddedilebilir. Başvuru sahibi, biyometrik tarama, fotoğraf veya tıbbi rapor sunma gibi vize düzenlemelerine uymaz ise vize başvurunuz reddedilebilir. Konsollluk kısaca sizlerin güvenilir mi? seyahat amacı vize başvurusuna uyuyor mu? Bu seyahati karşılayacak maddi güçte misiniz? Veya evrak beyanlarınız ile araştırılan bilgileriniz uyuşuyor mu? Konusuna dikkat etmektedir. Siz siz olun vize başvuru sürecinde oldukça doğru ve güvenilir bir görüntü çizmeye özen gösteriniz. Peki, İngiltere vizesi red cevabı sonrası ne yapmalıyız?

İngiltere Vize Reddi Temyiz Süreci

İngiltere Vizesi Ret Mektubu, başvuru sahibi sizlerin karara itiraz edip etmeyeceğini belirleyecektir. Dilekçe sonrası başvuru sahibi sizlerin, ret kararını temyiz edememe durumu mektupta bildirilecektir. Başvuru sahibinin ret kararını temyiz etmesinde bir engel yoksa vize red temyiz sürecine başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru sahibi sizler dilerseniz temyiz sürecinin tamamlanmasıyla da yeni bir vize başvurusuna başvuru yapılabilirsiniz. İtiraz sürecinde ilgili birime destekleyici belgeler ile birlikte usulüne uygun olarak doldurulmuş ve imzalanmış form iletilmeniz gerekmektedir.

Önceki başvuru kararı ya bozulur ya da onanır karar yazılı olarak başvuru sahibi sizlere bildirilmektedir.

İngiltere vize reddi sonrası Birleşik Krallık Vizesi için yeniden başvuruda bulunabilirsiniz.  Başvuru formunuzu doğru ve düzgün bir şekilde doldurunuz.

İngiltere Vize Reddi İtiraz Başvurusu Türleri

İngiltere vizesi Red Belgesi üzerinde kişiye özel bildirilmekte gerekçeler ile ret nedeni açıklayıcı bir şekilde yazılmaktadır.

  • Başvuru işlemleri esnasında kişinin hangi evrakları sunduğu,
  • Hangi evraklarının açıklayıcı veya ikna edici bulunmadığı
  • Evrak üzerinde saptanan çelişkili durumların tamamı gibi red cevabı nedenleri kişi ayrımı gözetilmeksizin yazılmaktadır. Bu bilgiler ışığında başvuru sahibi sizler  ret gerekçesini öğrenerek yeniden değerlendirme, idari itiraz ve itiraz davası gibi haklarınızı kullanabilirsiniz. Temelde üçe ayrılan bu haklar ile ilgili genel bilgiler aşağıdaki gibidir:

1. Yeniden Değerlendirme Başvurusu

İngiltere Vize Başvurusu işlemleri sırasında evraklar arasında eksik belgeler olmasından kaynaklı alınan ret cevabı için kullanılan itiraz hakkıdır. Sizler belgelerdeki eksikliği giderecek evrakları temin ederek ilk etapta Yeniden Değerlendirme Başvurusu talebinde bulunabilirsiniz. Eksik evrak nedeni ile alınan İngiltere Ret Kararı için kullanılması gereken ilk hak, yeniden değerlendirme başvurusu olacaktır. Kişinin idari itiraz ve itiraz davası gibi başvuruları tam ve doğru yapılmış bir başvuruya rağmen alınan ret kararına karşı kullanması tavsiye edilmektedir.

2. İdari İtiraz Hakkı

Bu hakkı kullanabilmeniz için sizlerin vize başvurusu ret kararında, vize görevlisinin bir hatası olması gerekmektedir. Ancak vize görevlisinin bir hata yaptığının ispatlanması halinde ret alan başvuru sahibi İdari İtiraz Hakkını kullanabilmektedir. Puan bazlı İngiltere vize türleri için kullanılmasına izin verilen bu hak için kişi eğer Ankara Antlaşması, Tier -1-2-4-5 gibi vize türleri için ret kararı almış ise idari itiraz başvurusu yapabilmektedir. Vize görevlisinin;

  • Yanlış puan sisteminde hatalı puanlama yapması,
  • Var olan evrakın eksik olduğunu bildirmiş olması
  • Yanlış göçmenlik kuralları gereğince kişi için ret kararını beyan etmiş olması

Gibi durumlarda, başvuru sahibi direkt olarak İdari İtiraz Başvurusunda bulunmaya hak kazanmaktadır.

3. İtiraz Davası

İngiltere Başkonsolosluğu ve İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın kararı gereğince bazı vize türleri için kişinin İngiltere Göçmenlik Mahkemesi'nde İtiraz Davası açma hakkı bulunmaktadır. Bu dava için geçerli olan maddeler;

  • İnsani Koruma Başvurularının Reddi (İltica)
  • İnsan Haklarına Aykırı Ret Kararı
  • Avrupa Birliği Düzenlemelerine karşı sınır dışı ya da ret kararı,
  • İngiliz Vatandaşlığından çıkarılma
  • Koruma Statüsünün iptal edilmesi gibi nedenler ile itiraz davası açılabilmektedir.

Bu maddeler dışında herhangi bir başvuru türü veya ret kararı nedeniyle İtiraz Davası açılamamaktadır.

İtiraz Hakkı Tanınmış Vize Kategorileri:

  • Turistik Vize Başvurularında Bulunanlar
  • 6 aydan kısa süreli olarak İngiltere Öğrenci Vizesine sahip olanlar,
  • Eğitim süresi 6 aydan uzun ve öğrencinin gideceği yer belli değil ise, bu halde yapılacak olan İngiltere Öğrenci Vize Başvurusunda bulunanlar,
  • Belirtilen durumlarda ailesi beraber seyahate çıkacak olanların İngiltere vize başvuruları,
  • İngiltere Göçmenlik Kurumunun öngörmediği ve geçerli saymadığı durumlarda da mahkemeye başvurma durumu bulunmamaktadır. 
  • İngiltere Vizesi için belirtilen durumlara sahip olunmuş ve itiraz hakkı da bulunmuyorsa, 1998 yılında İnsan Hakları Yasası, 1976 yılında Ayrımcılık Yasası'nın tanıdığı sınırlı itiraz kanuna göre itiraz etme hakkı ortaya koyulabilmektedir.

İngiltere Vize Reddi Sonrası Yeniden Başvuru Yapılır mı?

İngiltere ve Birleşik Krallık ülkeleri arasında yer almakta olan diğer ülkeler vize başvurularınızı reddedebilmektedir.  İngiltere vize reddi, diplomatik temsilciliğin başvuru sahibine gönderdiği ret mektubu ile iletilmektedir. Bu mektupta İngiltere Konsolosluğu, vize ve göçmenlik kanunlarının hangi maddeleri ile başvurunuzun uyuşmadığı açıkça belirtilmektedir. İngiltere Vizesi Ret Mektubunda tekrar başvuru yapmanızın önünde herhangi bir engel bulunup bulunmadığı ve karara itiraz edip edemeyeceğiniz de belirtilmektedir.

İngiltere vizesi başvurunuz  reddedildiği takdirde yeni bir başvuru yapabilirsiniz. Konsolosluk ofisi memurları istisnai durumlarda başvuranla mülakat yapmayı tercih etmekte ve kararı genelde de kararı sunulan evraklar ve vize başvuru formlarında verilen beyanlara göre vermektedir. Bu nedenle eksiksiz ve yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmış başvuru dosyası ret cevabı alma ihtimalinizi azaltacaktır.

Aklınızda cevaplanmamış soru işaretleri kaldı ise sizleri Avrupa Rüyası yurtdışı turları danışmanlarından destek almaya davet ediyoruz.

BLOG KATEGORİ