Pasaport Çeşitleri Kaça Ayrılmaktadır? Pasaport Nedir?

Avrupa Rüyası Blog

Pasaport Çeşitleri Kaça Ayrılmaktadır?

Pasaport Nedir?

Pasaport, yurtdışına çıkmak üzere plan program yapmaya başladığınız süreçte; seyahat edeceğiniz ülkelere giriş ve çıkışınızda yanınızda bulundurulması zorunlu olan belgedir.  Bir nevi sizleri yurtdışında temsil etmekte ikinci kimliğiniz yerine geçen belgedir. Yurtdışına seyahat etmek için kullanılan uluslararası geçerliliği olan kimlik belgesine pasaport adı verilmektedir.

Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Çıkartılır? Başvuru Evrakları Nelerdir?

Yurtdışına çok sık seyahat edenler için alışıldık bir konu olsa da bugün sizlere pasaport çeşitlerinden ve belli kişilere özel olarak verilmekte pasaport çeşidi olmakta Yeşil Pasaport nedir? Yeşil Pasaport nasıl alınmaktadır? Yeşil pasaport Kimlere Verilmektedir? Yeşil pasaport şartları nelerdir? Yeşil pasaport için gerekli evraklar nelerdir? Yeşil pasaport ile seyahat edebileceğiniz ülkeler nelerdir? Gibi yeşil pasaport hakkında merak ettiğiniz her konuya bugün yazımızda yer vereceğiz. Keyifli okumalar…

Yurtdışında sınırlar ötesi ülke ve şehirlerin kapısını aralamanın anahtarı pasaport sahibi olmak ve ikinci olarak vize sahibi olmaktır. Peki, pasaport sizler yurtdışına seyahat etmek için hangi pasaportta sahip olmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bilmeyenleriniz için bizler Avrupa Rüyası yurtdışı tur programları düzenlemekte tur acentası olmakla birlikte; ayrıca yurtdışı seyahat deneyimlerimizi blog sayfamızda sizlerle paylaşarak; yurtdışı seyahatleri hakkında aklınızda soru işareti oluşturmakta her konuya eğlenceli ve keyifli yazılarımız ile açıklık getirmeye çalışmaktayız. Bugün sizler için ele aldığımız konu pasaport çeşitleri ve pasaport çeşitleri içerisinden belli bir meslek grubunu ilgilendirmekte pasaport çeşidi olmakta Yeşil pasaport konusunu en ince detaylarına kadar yazımızda sizler ile paylaşacağız. Şimdi ise kaç adet pasaport çeşidi varmış onları tek tek inceleyeceğiz ve sizlerin hangi pasaportta sahip olmanız gerektiğine karar vermiş olacaksınızdır. Pasaport çeşitleri:

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının 6 ay geçerli süre ile alabileceği umama mahsus pasaport türüdür.

•     Yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alınır.

•     Yurtdışında ise; Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmaktadır.

•     18 yaşından küçüklere en fazla 5 yıl süreli tanınır.

•     18 yaşından büyüklere ise en fazla 10 yıl süre ile bu pasaport verilmektedir.

2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

TBMM eski üyeleri, bakanlar, birden üçe kadar derecelerde görev yapmakta olan devlet memurlarına verilmekte olan özel pasaporttur. Bu pasaport ile:

•     Bu pasaport ile vizesiz birçok ülkeye seyahat etmek mümkün.

•     Bu pasaporta sahip kişilerin çocukları 25 yaşına kadar bu pasaport ile seyahat etme hakkına sahiptir.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Bilimsel/Kültürel araştırma yapmak üzere yurtdışı seyahatleri gerçekleştiren akademisyenler, sarı basın kartına sahip resmi görevliler, resmi görev üzerine yurtdışına görevlendirilen kişiler bu pasaporta sahiptirler. Bu pasaport ile:

•     Bazı ülkelere vizesiz seyahat mümkün

•     Gri pasaport sahibi olmak için kurum onaylı talep formu, biyometrik fotoğraf, kimlik kartı veya nüfus cüzdanı gibi belgeler sizden talep edilmektedir.

4. Diplomatik Pasaport

Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üst düzey yetkili kişilere, Konsolosluk ya da Büyükelçilerde görev yapmakta olan T.C vatandaşlarına, TBMM üyelerine yurtdışına seyahat etmek üzere verilen seyahat pasaportudur.

5. Geçici Pasaport

Pasaportunuzu yurtdışı seyahatiniz sırasında kaybetmeniz durumunda ya da pasaport süresinin bitmesi gibi bir durumla karşılaştığınızda; Türk konsoloslukları tarafından tek bir sefer için ülkeye dönmeniz amacıyla sizden hiçbir bedel talep edilmeden verilen geçici verilen pasaport türüdür. Peki, yeşil pasaport ne işe yaramaktadır?

Yeşil Pasaport Nedir?

Hususi pasaport olarakta bilinmekte; devlet adına çalışmakta devlet memurlarına, memurların ailelerine; belirli gün sayısı ve sınırlı olmak üzere vizesiz seyahat etme imkanı tanımakta belgeye yeşil pasaport denmektedir. Yeşil pasaporta, yeşil pasaport denmesinin sebebi ise kapağının yeşil renkli olmasından kaynaklanmaktadır. Hususi yani yeşil pasaport sahipleri birçok ayrıcalıklara sahip olup; sadece uçak bileti satın alarak ve Check-in işlemini gerçekleştirerek rahatlıkla seyahat etme özgürlüğüne sahip olabilmektedirler.

Kimlere Yeşil Pasaport Verilmektedir?

Yeşil pasaport yalnızca devlet memuru kapsamındaki kişilere verilmekte olup; yeşil pasaport sahibi olabilecek kişiler:

  • TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar
  • 1. 2. Ve 3. Derece kadrolarda görev yapmakta ya da mesleğinden emekli olmuş memur ve kamu görevlilerine
  • Görev süreleri kapsamında Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına
  • Devlet sporcularına
  • Belirli şartlara tabi olmak üzere özelleşmiş Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,
  • 2017’de çıkmış, “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş insanlarına,
  • Yeşil pasaport sahibi hak kazanmış kişilerin eşi, 25 yaşını aşmamış çocukları da yeşil pasaport sahibi olmaya hak kazanmaktadırlar.

Yeşil Pasaport Nasıl ve Nereden Alınmaktadır?     

Yeşil pasaport sahibi olmak için gerekli niteliklere sahip iseniz; sizlerden talep edilmekte belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. Yeşil pasaport başvuru randevusunu online olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından alabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Sahibi Olmanın Şartları Nelerdir?

Yeşil pasaport sahibi olmak için kamu memuru şartı aranmakla birlikte; kamu çalışanlarının dereceleri de burada büyük önem arz etmektedir. Memurlar ve ailelerinin yeşil pasaport başvurusu yapabilmeleri için; 1. 2. Ve 3. Dereceye ulaşmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca Ticaretle uğraşan iş insanları veya baroya kayıtlı avukatlar için de bazı özel şartlar geçerlidir.

Yeşil Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Devlet memuru statüsünde yer almakta kişilerin ve ticaret ve özel iş dünyasında çalışmakta kişilerin yeşil pasaport başvurusu yaparken tamamlamaları gerekmekte evraklar:

  • Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri
  • Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge
  • İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge
  • Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge
  • 18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname
  • Öğrenci belgesi (Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm)
  • Nüfus cüzdanının aslı

Yeşil Pasaport Kaç Sene Geçerlidir?

6 aydan 5 yıla kadar geçerli yeşil pasaport verilmektedir. Daha sonra ise bu süre yerli ve milli üretime geçilmesi ile 10 yıla çıkartılmıştır. Yani 5 yıllık olup; süresi dolan ya da dolmaya kısa bir zaman kalmış pasaport süreleri 10 yıla çıkartılabilmektedir. Bu işlemler için ise sizden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Yeşil Pasaport Ücretleri Ne Kadardır?

Yeşil pasaportlular ücret ödeme konusunda ayrıcalıklı konuma sahip olmaktadırlar. Yeşil pasaport harç ödemesi sizden talep edilmez. Sadece defter bedeli ödemeniz sizlerden istenmektedir. Defter Bedeli net miktarını ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport başvurusu yapmak isteyen devlet memurları ve aile yakınlarının izlemesi gerekmekte işlemler aşağıda yer verdiğimiz maddeler şeklindedir:

  • İlk önce İl Nüfus Müdürlüğünden randevu alınız,
  • E devlet üzerinden Yeşil pasaport randevusu oluşturunuz
  • E devlete yeşil pasaport Randevusu yazınız
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü üzerinden uygun bir tarih aralığında randevu online oluşturunuz
  • Aynı zamanda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki e-hizmetler bölümünden de yeşil pasaport randevusu alabilir ve sizlerden talep edilmekte belgeler ile defter harç bedeli ödemesi sonrası yeşil pasaport sahibi sizlerde olabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Kaç Güne Çıkmaktadır?

Yeşil pasaportunuzun çıkması birkaç haftayı bulmakla birlikte; başvuruda bulunduktan sonra il merkezlerindeki adresinize 2 gün içerisinde teslim edilmektedir. İlçe merkezi adreslerde ise teslim süresi adrese göre uzayabilmektedir. PTT kargo tarafından adresinize pasaportunuz teslim edilmektedir.

Devlet Memuru Yakıları İçin Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?

Yeşil pasaport sahibi olmak için devlet memuru olmak şart. Bu hak ayrıca memurların ailesine de tanınmaktadır. Memur olmakta bireylerin dışında aileleri ve çocuklarının yeşil pasaport sahibi olma şartları:

Ergin( Reşit) olan memur çocuğu için sunulan yeşil pasaport şartları şu şekildedir:

  • Ergin memur çocuğunun işi olmaması gerekmektedir
  • Medeni hali bekâr olmalıdır
  • Çocuk ailesi ile birlikte yaşıyor olmalıdır
  •  25 yaşını doldurmamış olmalıdır
  • Öğrenci olmak gerekmektedir

Yeşil Pasaport Sahibi Olmanın Avantajları Nelerdir?

Geniş çaplı seyahat özgürlüğünü vizesiz sağlamakta yeşil pasaport sahiplerinin pasaportları sayesinde sağladıkları avantajları şu şekildedir:

  • Vizesiz 130 ülkenin kapılarını özgürce aralama imkanı
  • Vize işlemleri uğraşmazsınız
  • Kimi ülkelerde giriş çıkış 3 ay kimi ülkelerde ise 6 ay kadar seyahat imkânı tanımaktadır
  • Vize istemekte bazı ülkeler için online ya da kapıda vize imkanı sizlere sunmaktadır
  • Pasaport harcı ödemeniz sizlerden talep edilmez
  • Hak sahibi dışında aile üyeleri de yeşil pasaport sahibi olabilmektedir
  • Emeklilik sonrası tekrar yeşil pasaport sahibi olma imkânı sağlamaktadır.

Yeşil Pasaport İle Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Yeşil pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etme imkânına 3 ay ya da 6 ay kadar süreler ile seyahat edebileceğinizi biliyor muydunuz? Yeşil pasaport sahiplerinden vize istemeyen ülkeler şu şekildedir:

Orta Doğu Ülkelerinden;

Suriye, İsrail, Ürdün, Lübnan, İran, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn, Yemen ve Pakistan

Asya Ülkelerinden;

Doğu Timor, Endonezya, Filipinler, Hong Kong, Irak, Japonya, Kamboçya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Makao, Maldivler, Malezya, Bangladeş, Çin, Moğolistan, Singapur, Sri Lanka, Tacikistan, Tayland, Türkmenistan ve Vietnam

Rusya ve Myanmar, Nepal ve Tayvan ise kapıda online vize imkanı sağlamaktadır.

Afrika Ülkelerinden;

Cibuti, Fas, Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Botsvana, Cezayir, Kenya, Komor Federe İslam Cumhuriyeti, Madagaskar, Mauritius, Kamerun, Moritanya, Mozambik, Mısır, Ruanda, Senegal, Seyşeller, Sudan, Svaziland, Tanzanya, Togo, Tunus, Yeşil Burun Adaları, Zambiya ve Zimbabve

Avrupa Ülkelerinden;

Avusturya, Bosna-Hersek, Çek Cumhuriyeti,  Kuzey Makedonya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kosova, Almanya, Macaristan, Norveç, Romanya, Sırbistan, Yunanistan ve Ukrayna

Güney Amerika Ülkelerinden;

Bolivya, Arjantin, Brezilya, Venezuela, Kolombiya, Ekvador, Paraguay, Şili, Perú, Trinidad ve Uruguay

Kuzey Amerika Ülkelerinden;

Aruba, Bahamas, Barbados, Curaçao, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Grenada, Antigua, Barbuda, Guatemala, Guyana, Haiti, Hollanda Antilleri, Honduras, Belize, Britanya Virjin Adaları, Jamaika, Kosta Rika, Küba, Nikaragua, Panama, Saint Kitts (Saint Christopher), Nevis Adaları, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler Adaları, Sint Maarten, Trinidad, Tobago ve Caicos Adaları

Sizlerde Avrupa Rüyası Tur Acentasının ile sınırlar ötesi ülkelerde gerçekleştirecek olduğu planlı, konforlu ve rahat zaman sizlere tanımakta turlar ile hayallerinizi gerçeğe dönüştürünüz.

BLOG KATEGORİ