Yurtdışına seyahat edeceklerin en büyük korkulu rüyaları arasında yer almakta olan bir diğere konu da hırsızlık olayları ya da pasaportu kaybetme durumudur. Pasaportunuzu çaldırmak ya da seyahat ederken düşürmek seyahatinizi başlamadan bitmesine sebep olabilir iken bizler bugün bu gibi durumlarda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinizi sizlere bugünkü yazımızda anlatacağız.
İnsanlık hali düşürebilir ya da hırsızlık olaylarının çok fazla yaşandığı yurt dışında pasaportunuzu veya diğer değerli eşyalarınızı çaldırabilirsiniz. Şimdi bu gibi durumlar karşısında yapmanız gerekenleri yazımızda ele alacağımız. Keyifli okumalar dileriz. Her seyahatini güvenli ve bol eğlence ile geçsin…
Yurtdışında Seyahat Etmek
Şehrin gürültüsünden ve yoğun iş temposunda uzaklaşmayı kim istemez ki… Yorucu ve stresli geçmekte koca bir yılın ardından güzel bir tatili sonuna kadar hak ettiniz. Her seyahat yeni bir macera dediniz ve hayallerinizi süsleyen ve birbirinden güzel anılar biriktirme fırsatına sahip olacağınız; daha önce deneyimlemediğiniz bir yolculuğa ilk adımı attınız. Dünya büyük ve seyahat edeceğiniz ülkelerin sayısı oldukça fazla… Yurtdışı seyahatleriniz tehlikeye ve hırsızlık olaylarına oldukça açık olacaktır. Burada önlem almak oldukça önemli!
Yurtdışında Hırsızlık Olayları Nasıl Yaşanır?
Güvenli bir yurtdışı tatili için öncelikle hırsızlık olayları nasıl gerçekleşmekte; hangi ortamlar hırsızlık olaylarına müsait birlikte inceleyeceğiz:
- Hırsızların en çok sevdikleri ortamlar; görünmez oldukları kalabalık ortamlardır. Sokak gösterileri, şehir meydanları kalabalığın en çok olduğu mekânlardır. Buralardaki seyahatlerinizde çantanız ve cüzdanınız önünüze asılı çantada ve eliniz ise çantanızın üzerinde olmalıdır.
- Turla seyahatlerde, kalabalık ara sokaklarda, meydanlarda gezerken grubunuzun içerisine yabancıların karışmamasına dikkat ediniz. Grubunuzdaki herhangi birine yabancı biri yaklaştığında mutlaka uyarınız.
- Çantanızı asla kolunuza takmayınız. Bu her ülkede kapkaç severlerin en çok sevdiği hırsızlık yöntemidir. Askılı çanta takınız ve çantanızı önünüze getiriniz.
- Turla seyahatlerinde değerli eşyalarınızı tur otobüsünde bırakmayınız. Her ne kadar profesyonel rehberler güvenliğiniz için elinden geleni yapsalar dahi; dinlenme tesislerindeki molalar hırsızlık olayları için en cazip sürelerdir.
- Çok nadir gerçekleşse de otel konaklamalarında da hırsızlık olayları yaşanmaktadır. Gündüz değerli eşyalarınızı gezerken yanınızda taşırken; gece uyuma aşamasında iken değerli eşyalarınızı odanızdaki kasa da saklayabilirsiniz. Otellerde hırsızlık düşük bir ihtimal sayılsa da siz önleminizi alınız.
- Restoran, kafe, otel lobilerinde beklerken çantanızın yanından ayrılmayınız ayrılacaksınız da yanınızda taşıyınız. Sandalyenin kenarına çantanızı asmayınız.
- Tüm paranızı tek bir yere koymayınız. Paranızı yaşanacak bir hırsızlık olayı durumunda tamamıyla kaybedebilirsiniz. Paranızı belli miktarlara bölünüz ve üzerinde sadece sizlerin bileceği ve dışardan görülmeyecek yerlerde saklamaya özen gösteriniz.
Yurtdışında güvenli seyahat geçirmek istiyorsanız önlemlerini önceden almayı unutmamalısınız.
Güvenli Yurtdışı Seyahatinin Yolları
Yurtdışına seyahat etmek üzere yola çıkmakta olan çoğu kişinin aklının bir ucunda ya başıma kötü bir şey gelirse kaygısı yer edinmektedir. Bu kaygılar; ya hırsızlık olayı başıma gelirse ya dolandırılırsam ya kaybolursam gibi bir sürü soru zihnimizi meşgul etmektedir Bugünkü yazımızda yurtdışında hırsızlık durumuna yakalanmamak için almanız gereken önlemleri sizlerle paylaşacağız.
Yurtdışında Hırsızlık Olaylarına Karşı Alınabilecek Önlemler
- Pasaportun bilgi sayfaları, kimlik kartı, ehliyet, vize, seyahat sağlık sigortası ve tüm ulaşım biletleri vb. önemli belgelerin birçok fotokopisini çıkartınız seyahat öncesi ve acil durumlarda ulaşabileceğiniz yerlerde ayrı ayrı saklayınız.
- Kredi veya banka kartlarınızın çalınması durumunda banka acil çağrı merkezi numaralarını belgelerin arasında fotokopi olarak saklayınız.
- Gideceğiniz ülkenin konsolosluk çağrı merkezi numaralarını bir kağıda yazarak yanınızda saklayınız ve taşıyınız.
- Yalnızca sizlerin bileceği ve dışardan belli olmayacak şekilde kıyafetlerinizin içine gizli bölmeler veya cepler dikebilirsiniz.
- Yurtdışı seyahati boyunca pasaportunuz ikinci kimliğiniz. Pasaportunuza gözünüz gibi bakınız ve saklayınız. Bunun içinde günlük gezilerinizde pasaportunuzu güvenilir bir yerde sakladıktan sonra yolculuklarınızı pasaport fotokopiniz eşliğinde gerçekleştirmeye özen gösteriniz.
- Valizlerinizin mutlaka kilidi bulunmalıdır. Yoksa küçük asma kilit alıp valizinize takınız. Laptop, harddisk gibi gün içinde gerçekleştireceğiniz seyahatlerde bu eşyaları yanınızda taşımak yerine; valize koyunuz ve kilit ile kilitleyiniz.
- Yanınızda taşıdığınız nakit paraları ayrı ayrı yerlerde saklayınız. Paraları ve kredi kartları aynı yerde saklamayınız.
- "ATM Skimmer" yani kısaca ATM’lerden para çekerken kartınızı kopyalayan, kart yerleştirilen bölmeye yapıştırılan bölgeye dikkat ediniz. Gerekirse kart şifrenizi girerken eliniz ile numaraların üzerini kapatınız.
- Sahte cüzdan ve telefon taşımak. Evet yanlış okumadınız. Hırsızlık yanı sıra gasp olayları da yurtdışında sıklıkla yaşanmaktadır. Bu gibi bir durumla karşılaşmanız durumunda karşı tarafı üzerinizdeki sahte cüzdan ve telefon ile kolayca atlatabilirsiniz.
- Güvenli olmayan uyarısı vermekte wifi bağlantılarına bağlanmayınız ve yurtdışı seyahati sonrası tüm şifrelerinizi değiştiriniz.
- cep telefonu, laptop, fotoğraf makinesi vb. bütün elektronik eşyalarınızın içerisindeki verileri seyahat öncesi yedeklemeyi asla unutmayınız. Daha sonra giden anılarınız en büyük kaybınız olabilir geri gelmeyecek…
- Telefon veya fotoğraf makinasını sizleri çekmesini istediğiniz yabancı bir kişiye asla teslim etmeyiniz. Kimden ne zarar geleceği asla belli olmaz.
- Düzenli olarak seyahat ettiğiniz güzergâhlardan yakınlarınıza konum atınız. Nerde olduğunuz en az bir kişi tarafından bilinmelidir.
Şimdi ise bugün bu yazıyı kaleme almamıza neden olan konuya geri dönüş yapıyoruz. Yurtdışında pasaport kaybı/ çalınma durumunda ne yapmalıyız?
Pasaportumuzu Yurtdışına Kaybedersek Ne yapmalıyız?
Yurtdışına seyahat ettiniz ve gezerken pasaportunuzun olmadığını fark ettiniz. Bu anda panik olmanız çok doğal. Çünkü pasaport sizleri ikinci kimliği olup bu belge olmadan seyahate devam etmeniz imkansız hale gelmektedir. Bu gibi durumlarda paniğe kapılmadan önce sizlere vereceğimiz tavsiyelere uyarak tatilinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Yurtdışında Pasaport Kaybı Durumunda İzlenecek Adımlar
Yurtdışına çıkmak, bambaşka kültürlerle ve insanlarla tanışacak olmak benzersiz bir tecrübeyi beraberinde getirmektedir. Anca bazen seyahatlerde beklenmedik aksaklıklar yaşanabilmektedir. Bunlardan bazıları; cüzdan kaybetme, kredi kartı kaybetme ve pasaport kaybı olabilmektedir. Peki, Yurtdışında pasaport kaybı durumlarında izlenecek adımlar nelerdir? Birlikte aşağıdaki maddeleri inceleyerek sorumuza yanıt bulacağız:
- Kayıp pasaport için tutanak tutturmalısınız. Yurtdışında pasaport kaybı ya da çalınma durumlarında en yakın karakol, polis merkezine giderek tutanak tutturmalısınız. Konsolosluk veya elçilikte ya da doğrudan karakolda gerekli belgeleri doldurabilirsiniz.
- Tutulan tutanağın “Aslı Gibidir” kopyasını isteyiniz. Polis merkezinde tutulan tutanağın en az 2-3 adet “aslı gibidir.” mühürlü kopyasını istemelisiniz. Belgenin kopyasına ıslak imza ve mühür ibaresinin vurulmasını talep ettikten sonra belgeyi diğer işlemlerinizde kullanabilirsiniz.
- Kayıp Pasaport İşlemleri İçin T.C. Temsilciliklerine Başvurmalısınız. Pasaportunuzu kaybettiğiniz ya da çaldırdığınız bölgeden sorumlu T.C. Büyükelçiliği veya konsolosluğuna kayıp pasaport için başvurmanız gerekmektedir. Size yakın Türk temsilciliği yoksa www.konsolosluk.gov.tr adresinden bulunduğunuz konuma en yakın Türk Konsolosluğunun adresini öğrenebilirsiniz.
- Vesikalık Fotoğraf ve Kimlik Bilgilerini Gösteren Evrakları Hazırlamalısınız. Karakolda hazırlattığınız tutanak ile gittiğiniz konsoloslukta sizlere geçici pasaport düzenlenecektir. Bu Pasaporta birazdan değineceğiz.
- Pembe pasaport veya kırmızı pasaport olarak da adlandırılan geçici pasaportun çıkartılması için senden 2 adet vesikalık fotoğraf ve kimliğini belli eden hüviyet cüzdanı, ehliyet belgesi veya evlenme cüzdanı talep edilecektir.
- Tüm şahsi eşyalarınızın çalınma durumunda ise en yakın fotoğrafçıya giderek iki adet vesikalık fotoğraf çekilerek geçici pasaport başvurunuzu yapabilirsiniz.
- Geçici pasaport sonrası hemen eski pasaportun iptal başvurusunun yapılması gerekmektedir.
- Geçici pasaportun 30 gün kullanım süresi vardır ve geçici pasaport ile sadece bir kereye mahsus olmak üzere Türkiye’ye dönüş yapma hakkına sahip olursunuz.
- Yeni pasaportunuz çıkana kadar ise yurtdışına seyahat etmeniz mümkün değildir. Yeni pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
- Devam eden vizenizi iptal ettirmelisiniz. Vizenin iptal edilebilmesi için kayıp pasaport tutanağı, fotokopisi ve bireysel dilekçe ile ilgili ülkenin temsilciliğine başvuru yapmalısınız.
Geçici Seyahat Belgesi Nedir?
Pembe pasaport olarak adlandırılmakta bu pasaport Türk pasaportu taşıyan yurttaşların Türkiye dış temsilciliklerinden edinebileceği bir evraktır. Yurtdışında pasaport kayıp başvurusu sonrası sizlerin 30 gün içinde Türkiye’ ye geri dönüş yapabilmeniz adına bu geçici belge konsolosluk tarafından düzenlenmektedir. Geçici pasaportlar, tek sayfadan oluşur ve pasaport sahibi Türkiye’ye girdiği anda kendisinden geri alınır.
Geçici Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Polis tutanağı varsa aslı veya onaylı sureti
- 2 adet vesikalık biyometrik fotoğraf,
- Kimlik, ehliyet veya evlenme cüzdanı gibi bir başka kimliği ispata yarar belge
- Büyükelçilik veya konsolosluk birimlerinde kayıp pasaport beyannamesi doldurursunuz. Evrak sizlere o gün içerisinde teslim edilmektedir. Türkiye’ ye döndüğünüz gibi ise yeni pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Yeni Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeni pasaport başvurusu için yeniden pasaport harcı yatırmanız gerekmektedir. Pasaport başvurusu ve sizden talep edilmekte belgeleri Avrupa Rüyası Blog sayfasında yer almakta olan pasaport nedir? Ve pasaport çıkartmak için izlenmesi gereken adımlar yazımızdan okuyabilirsiniz. Kısaca bilgilenmek isterseniz de:
Pasaport Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?
Yurtdışına seyahat etmek için pasaport başvurusunda bulunmak istiyorsanız Alo 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezlerini direk arayarak başvuru yapabileceğiniz gibi; pasaport online başvuru sistemi olan randevu.nvi.gov.tr web adresi üzerinden de kolayca pasaport başvuru randevusu alarak pasaport başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni Pasaport Çıkarmak İçin Sizden Talep Edilmekte Evraklar Nelerdir?
Gerekli belgeler, alınacak pasaport türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak tüm pasaport türleri için çoğunlukla aşağıdaki belgeler sizlerden talep edilmektedir. Pasaport çıkartırken istenmekte belgeler şu şekildedir:
- Biyometrik fotoğraf (Seyahatin sırasında yanında bir adet biyometrik fotoğrafın bulunursa prosedür daha kolay ve hızlı bir şekilde ilerler.)
- Kimlik belgesi (Ehliyet ya da süresi dolmuş eski pasaport vb.)
- Kimlik fotokopisi ve aslı
- Seyahat planını doğrulayan gidiş-dönüş bilet rezervasyonu ya da satışına dair belge
- İsteğe bağlı olarak pasaport kaybına dair tutanak
- Kayıp pasaport beyannamesi
Yurtdışında Pasaport Kaybı Sonrası Yenisi Kaç Günde Gelir?
Türkiye’ ye döndüğünüzde yeni pasaport başvurusu için gerekli prosedürleri yerine getirmeniz durumunda yeni pasaportunuz yaklaşık olarak sizlere 4-6 hafta sonra teslim edilecektir.
Son olarak sizlere yurtdışında tedirgin olmadan seyahat etmenin altın kurallarından bahsedeceğiz.
Tedirgin Olmadan Yurtdışında Tatil Yapmanın Altın Kuralları
- Seyahat sigortası hayat kurtarır
- Paranızı ayrı ayrı yerlerde taşımak hırsızlık olaylarına karşı önemli bir tedbirdir
- Seyahat ettiğiniz mekanları anlık olarak sosyal medya hesaplarında paylaşmayınız
- Kredi ve banka kartlarınızın fotokopilerini yanınızda taşıyınız
- Önemli ve yanınızda bulunması gereken belgelerin kopyalarını çıkartınız
- Yemek yerken dikkatli olunuz
- Yel halktan şehir ve güzergâhlar hakkına bilgi al
- Acil durumlarda kullanabileceğiniz uygulamalar telefonunuza indiriniz
- Ailenizi ve arkadaşlarınız ile konumunuzu paylaşınız
- Değerli eşyalarınızı üzerinizde değil kilitli valizinizde saklayınız
- Kullandığınız ulaşım araçlarının plakasını alarak güveli olup olmadığından emin olunuz
- Gösterişli ve değerli eşyalarınızı seyahat sürecinizde takmayınız ve yanınızda taşımayınız.
- Fotoğraf çekilirken oldukça dikkatli olunuz.
2019, 2020 ve 2022 yıllarında üst üste “Yılın En İyi Seyahat Acentası“ ödülüne layık görülmüş; Avrupa da ayak basılmadık, gezilip görülmedik ülke bırakmayana kadar hep yollarda olmaya kendini adamış; yıllardır hayalini kurduğunuz ancak hep ertelemek zorunda kaldığınız yurtdışı tatili uygun fiyat ve indirimlerden yararlanmak için Avrupa Rüyası ile seyahatte ve yenilikleri takipte kalınız…