85 ülke, 220 şehir
gezisi gerçekleştirdik.
Japonlar, genel olarak çok görgülü ve saygılı bir toplumdur. Sofra adabı da onlar için çok çok önemli! Hatta siz Japonların sokaklarda yemek yiyerek gezdiğini bile göremezsiniz. Çünkü sofra adabına çok önem veriyorlar. Japonya’da yeme-içme kuralları: çubuk kullanımı, bahşiş ve adap ile ilgili yazımızda Japonların görgü kuralları ile ilgili tüm konulara değineceğiz. Haydi, Japon sofra adabının ve temel prensiplerinin neler olduğuna değinelim.
Japonya’da yemek yemek sadece karın doyurmak amacıyla değil, aynı zamanda bir görgü kuralına uygunluk olarak nitelendirilir. Japon yemek kültürü kuralları, Yerli halkın saygısını, titizliğini ve görgüsünü ortaya koyar. Çeşitli yemeklerden oluşan kaiseki gibi yemekleri yeseniz bile bu kültüre uygun hareket etmelisiniz. Hızlıca bir şeyler atıştırsanız bile görgü kurallarına kesinlikle uymalısınız. Bu kurallar ise yemek deneyimlerinizi geliştirirken Japonların sofra adabının inceliklerini öğrenme konusunda fikir verir.
· Elleri Yıkamak: Japon kültüründe bu olmazsa olmazdır. Evet, herkesin yapması gerekiyor ancak Japonlar buna ekstra özen gösteriyor. Japon sofrası adabı gereği eller yıkanmadan sofraya oturulmamalıdır. Hatta bazı geleneksel lokantalarda ıslak havlu olarak isimlendirilen oshibori de yemeklerden önce verilir.
· Itadakimasu Minneti: yemekten önce, bir çeşit gelenek ve nezaket kuralı gereğince “Itadakimasu” yani minnetle alıyorum deniliyor. Yemeğe ve harcanan emeğe karşı duyulan minneti ifade ediyor. Japon yemek adabı videoları seyrederken de görebileceksiniz.
· Yemek Çubuklarını Tutmak: Yemek çubuklarını kullanırken birkaç görgü kuralına uygun şekilde hareket etmelisiniz. Bir kase pirinç yerken yemek çubuklarını dikey olarak saplamamanız gerekir. Çünkü bu ölüler için yapılan ritüellere benzetildiği için ayıp karşılanır. Yemek çubuklarını kullanmadığınızda ise onları yeme çubuğu dayağına ya da tabağınızın yanına koyun. Japon yemek çubuğu ismi hashi’dir ve öğrenildiğinde ise kullanımı kolaydır.
· Kendinize ve Başkasına Servis Yapmak: Yemek esnasında, yemek çubuklarınızın diğer tarafını ya da servis çubuklarını kullanmanız sofra adabı gerekleri arasındadır. Ayrıca kendi bardağınızdan önce karşınızdakinin içkisini doldurmakta saygı ve yoldaşlığın göstergelerinden biridir. Japonya turu yaparken restoranlarda bu detaylara dikkat etmelisiniz.
· Pilav ve Çorba Yemek: eğer küçük bir kasenin içinden pilav yiyorsanız, kaseyi alıp ağzınıza yaklaştırmalısınız. Çünkü bu Japonların adetleri arasındadır. Miso çorbasından örnek verelim: doğrudan kaseden içmek ve katı elementleri yemek için çubukları kullanmak görgü kurallarında yer alır. Japonya turları sırasında, bu kurallara dikkat ederseniz, kesinlikle yadırganmazsınız.

· Soya Sosu Kullanımı: yemeğinizi soya sosuna batırmaktan kaçının. Çünkü soya sosunun kullanımı görgü kuralları gereği böyle yapılmamalıdır. Örneğin, sushi nasıl yenir? Sorusunu bu kural ile yanıtlayacak olursak; sushiyi soya sosuna batıracaksanız, pirincin dağılmasını önlemek amacıyla balıklı kısmına denk getirmelisiniz.
İçki Adabı
· İçmeye başlama: İçkinizi yudumlamadan önce, masada yer alan herkese şerefe denilmesi bir çeşit gelenektir. Kanpai olarak söylenen bu kelime, yemeğe keyif verir.
· Alkol Servisi: Japonlar sosyal ortamlarda içki almadan önce, başkalarına nezaket gereği servis ederek başlar. Ancak şişenin iki elle tutulması gerekir. Eğer başkası sizin içkinizi doldurmayı teklif ediyorsa, bir elinizi kaldırarak destek verebilirsiniz. Japonya turlar kategorisindeki restoranları gezerken bu detaya dikkat etmenizi öneririz.
· Yemeği Bitirmek: yemeği beğendiğinizi ve takdir ettiğinizi göstermek için bitirmeniz gerekir. Ayrıca yemeğiniz size çok gelse bile tabağınızda bırakmak saygısızlık olarak değerlendirilir. Bir de chopstick nasıl kullanılır? Öğrenmeniz faydalı olacaktır.
· Gochisosama Teşekkürü: Yemek sonrasında, yemeğin hazırlığına ve yemek yapan kişinin emeğine takdir göstergesi olarak ziyafet için teşekkür ederim denilmesi gerekir. Bu da Gochisosama olarak isimlendirilir.
Yukarıda sıraladığımız yeme içme adabı ile ilgili detaylara dikkat ederek, Japonya’da yadırganmadan yemek yiyebilirsiniz. Avrupa Rüyası tur paketleri arasından seçim yaparak, Japonya turu dahilinde dilediğiniz restoranda bu kurallar eşliğinde lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.
Japonya’da yemek yemek için restoranlara gittiğinizde hemen hemen her mekanda belli görgü kurallarının olduğunu göreceksiniz. Yemek çubukları da bu kuralları içeriyor diyebiliriz. Japonya yemek çubukları nasıl kullanılır? Öncelikle, bu çubukların sadece ucunu kullanmaya dikkat etmelisiniz. Yaklaşık 1,5-3 cm kadarını kullanırsanız, çok fazla kirlenmeyecektir. Hatta Japon kültüründe bazı modern uygulamalarda çubukların 4 cm’e kadar kullanılmasının doğru olduğu gösteriliyor. Çubuğu alırken önce sağ elinizle tutmalı ve sol elinize geçirdikten sonra, ardından sağ elinizdeki son duruşa getirmeniz gerekiyor. Bu tutuş şekli ise nezaket kurallarının gerekleri arasındadır. Yemeklerinizi yerken geleneksel sofra adabına uymaya dikkat etmelisiniz. Hashi olarak isimlendirilen yemek çubuklarının İngilizce karşılığı chopstick’tir. Bu çubukların kullanımı ile ilgili detayları şu şekilde detaylandırabiliriz:
Ø Chopstick Desteği (Hashioki) Kullanın: Genel olarak, Japon yemekleri yenilirken hashi kullanımı zorlanılan bir durumdur. Bu nedenle gezginlerin chopstick nasıl tutulur? Gibi soruları sık yönlendirdiğini söyleyebiliriz. Yemek yemediğiniz anlarda çubukları hashioki’nin üzerine yerleştirebilirsiniz. Genellikle, seramik, ahşap ve farklı malzemelerle yapılan çubukların uçlarını masadan uzak tutmak son derece önemlidir.
Ø Çubukları Uçlarına Yakın Tutun: Yemek çubuklarınızı uçlarına yakın tuttuğunuzda, kaba bir görüntü verebilirsiniz. Bu nedenle kontrollü ve şık bir görünüme sahip olmak için çubukları üst üste gelecek şekilde tutmaya çalışın. Chopstickle noodle nasıl yenir? Sorusuna bu madde ile yanıt bulduğunuzu düşünüyoruz.

Ø Çubuklara Jest ya da İşaret Yapmayın: Japonların ne kadar yemek kültürüne ve görgü kurallarına düşkün olduğunu belirttik. İşte çubuklara olan saygı da buradan ileri geliyor. Sushi çubuğu nasıl kullanılır? Gibi soruları yanıtladıktan sonra, bu konuyu es geçmek istemedik. Mesela Japonya’da çubukları sallamak ya da işaretlerde bulunmak son derece ayıp karşılanır.
Ø Yemeğinizi Delmeyin: kaygan ya da büyük olan yiyecek parçalarının çubukla delinmeye çalışılmaması gerekir. Bunun yerine sushi çubuğu nasıl tutulur? Öğrenebilirsiniz. Ayrıca başka bir yöntem olan çatal bıçak takımı istemek de bir diğer seçenektir.
Ø Çubukları Yalamayın veya Emmeyin: Japonların kötü karşıladığı bir diğer yanlış harekette çubukların emilmesi ya da yalanmasıdır. Anlattıklarımızdan noodle çubuğu nasıl tutulur? Öğrendiğinizi düşünüyoruz. Ancak çubukları yalamak veya emmek de masada garip karşılanabilecek bir harekettir.
Ø Çubuklarla Kaselere Yemek Taşımayın: Bu birçok Japon yemeği için geçerlidir. Japon yemek çubuğu nasıl tutulur ve nasıl kullanılmalıdır konusu altında yer verilecek önemli bir konudur. Örneğin, çubuğunuzla kaseyi kendinize doğru çekmek görgüsüzlük ve saygısızlık olarak kabul edilir.
Avrupa Rüyası Japonya turları ile yukarıda sıraladığımız hashi kullanma tekniklerinden yararlanarak, lezzetli Japon yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.
Evet, gelelim bahşiş kültürüne… Japonya’da bahşiş vermek alışılagelmişin dışındadır. Hatta kabalık olarak görülüyor. Neden mi? Çünkü bu ülkede restoranlarda yapılan servisler kusursuza yakın olduğu için zaten çok iyi hizmet verildiği düşünülüyor. Bu hizmetin karşılığı kadar ücret talep edildiğine inanan Japonlar, ne garip ki bahşiş sevmiyorlar. Japonya’da bahşiş verilir mi? Sorusunu şu şekilde de yanıtlayabiliriz: olağanüstü hizmetlerden dolayı yemek deneyimleri üst seviyededir ve ekstra bir ödeme gerektirmez.
Japonya’da barlarda ve restoranlarda da bahşiş beklenmez. Japonya gezisi yaparken de çok net göreceksiniz ki hoş karşılanmayan bir durumdur. Bahşiş kavanozu görmediğiniz yerlerde asla bu girişimde bulunmayın. Ancak bazı Batılı restoran ve barlarda bahşiş kabul edilebiliyor. Japonya’da bahşişten çok nazik olmak ve görgülü davranmak çok daha önemli!
Japonya’da otellerde bahşiş vermek de alışık olunan bir durum değildir. Japonya otel fiyatları bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Ancak otel personelleri herhangi bir ek ücret ödemenizi beklemez. Bahşiş ödemeden de mükemmel bir hizmetten yararlanabiliyorsunuz. Ancak ille de bahşiş vereceğim diyorsanız, son derece nazik olmanız ve zarif davranmanız gerekir.
Japonya’da taksiye bindiyseniz, taksicilerin bagajınızı bile bahşiş bekleyerek taşımadığını görürsünüz. Japonya tatili sırasında, taksi şoförlerine bahşiş vermek bir gelenek ya da adet değildir. Hatta kafa karışıklığına bile neden olabilir ve son derece utanç verici bir durumdur.
Masaj yaptırmak için Japonya onsenlerini tercih etmiş olabilirsiniz. Japonya gezi turu sırasında, kaplıca ya da spa personellerine karşı nazik olmanız beklenir. Yani, burada da sizden bahşiş beklenmez. özellikle, takdir etmek ve teşekkürlü olmak bahşişten çok daha değerlidir.
Japon yemeklerini yemeden önce, yemek sırasında ve yemekten sonra neler yapmanız gerektiğinden bahsettik. Japonya gezi rehberi listesinde yer alan duraklarda yemek yerken dikkat etmeniz gereken bazı Adab-ı muaşeret kuralları da var tabi ki! Zengin ve geleneksel bir kültüre sahip olan Japonlar, yemek yerden sanki bir sanat eserini işler gibiler. Yemek adabıyla ilgili detaylara değinecek olursak;
1. Oturma Düzenlemesi: Japonlar yemek yerken oturma düzenleri sembolik şekilde ayarlanır. Nasıl mı? Tatami ismi verilen kamışa benzere hasırın üzerine otururlar ve yemeklerini yerler. Seiza pozisyonu adı verilen bacakların kalça altına sıkıştırılarak oturulması, rahatsız edici gibi görünse de son derece sağlıklıdır.
2. Yemeği Ağız Üstüne Kaldırmamak: Ağız kısmının, yemek çubuklarının hizasına kadar gelmesi gerekir. Daha üste çıkmamanız gerekir.
3. Çubukları Kâseye Koymayın: çubukların kaseye koyulması görgü kurallarına aykırı olarak değerlendirilir. Japonya Sakura turu yaparken de bu kuralı net bir şekilde görebilmeniz mümkündür.
4. Düşen Yiyecekleri Elinizde Tutmayın: Düşen yiyecek parçalarını yakalamak görgüsüzlük olarak değerlendirilir. Japonya seyahati sırasında, restoranlarda da bu detaya dikkat edebilirsiniz.
5. Şapırdatmadan Yemek Yiyin: Sizin de tahmin edeceğiniz üzere, birçok yerde ayıp karşılanan şapırdatarak yemek yemek, son derece kaba bir davranıştır. Vizesiz Japonya turu satın alarak, geleneksel yemekleri son derece nazik ve şapırdatmadan yemeniz gerekir.

Sakura zamanı Japonya turu yapmak ya da bu ülkenin gastronomisini keşfetmek için çok özel Avrupa Rüyası avantajlarından yararlanabilirsiniz. Her şey dâhil Japonya turu gibi son derece kapsamlı ve avantajlı tur paketleri, bütçenizi koruyarak tatil yapabilmenize olanak sağlar. Japonya tur fiyatları, sitenin ana sayfasında ulaşılabilir oranlarla sizleri bekliyor. Bu tur paketleri arasından seçim yaparken bütçenizi göz önünde bulundurmak ve içeriğine göz atmak önemli bir işlem olacaktır. Seçiminizi en ucuz Japonya turu olarak yaptığınızda, cebinizi yakmamış olacaksınız. Çok yönlü bir tatil planı yapan gezginler, Avrupa Rüyası üzerinde yer alan Japonya Güney Kore turu paketlerine yönelebilir. Kaliteli ve çok yönlü bir gastronomi keşfi için Avrupa Rüyası üzerinden destek alabilirsiniz.
4010+ kez okundu.Yeni turlar, özel fırsatlar ve ilham verici seyahat içerikleri için e-posta listemize katıl!
gezisi gerçekleştirdik.
gezgin ile Avrupa’yı keşfettik.
KM yol katettik.
4.8 değerlendirme
Avrupa Rüyası ile ekonomik bir şekilde tek seferde birçok ülkeyi keşfedin! Ekstra tur ücreti yok, tüm geziler fiyata dahil. Profesyonel kokartlı rehberler, konforlu oteller ve benzersiz rotalar ile Avrupa’yı en keyifli şekilde yaşayın.
Tur sayfasındaki “Başvuru Yap” formunu doldurun ve seyahat sözleşmesini onaylayın. İlk taksiti ödediğinizde kaydınız tamamlanır ve Avrupa Rüyası’yla yolculuğunuz başlar!
Hayır, ödemezsiniz. Avrupa Rüyası’nda tek başına katıldığınızda 1000 Euro’ya varan single farkı uygulanmaz. Sizi, mesleğinize ve yaşınıza uygun bir katılımcı ile eşleştiririz; böylece ek ücret ödemeden konforlu bir şekilde seyahat edebilirsiniz.
Hayır, ödemezsiniz. Avrupa Rüyası, “tüm ekstra turlar dahil” anlayışıyla hareket eder ve sizden hiçbir ekstra tur ücreti talep etmez. Turlarımızdaki tüm ekstra geziler katılımcılarımıza hediye olarak dahildir.
Avrupa Rüyası, herkesin Avrupa’yı keşfedebilmesi için ekonomik turlar sunar. Tüm rotalarımız, katılımcıların en uygun maliyetle en fazla deneyimi yaşaması hedefiyle hazırlanır. Tur ücretleri; toplam tur süresi, konaklama sayısı, gezilen şehirler ve sezona göre değişiklik gösterebilir. Kısacası, Avrupa Rüyası ile en uygun fiyatla Avrupa’yı gezmek mümkün!
Hayır, gerekmiyor. Avrupa Rüyası turlarında yabancı dil bilme şartı yoktur. Tur boyunca yabancı dil bilen profesyonel kokartlı rehberlerimiz size her şehirde eşlik eder ve ihtiyaç duyduğunuzda yardımcı olur. Günlük ifadeleri bilmeniz gezinizde kolaylık sağlar, ancak bilmeseniz de hiç sorun değil rehberlerimiz her adımda yanınızda!
Avrupa Rüyası turlarındaki tüm zaman planlamaları, uzman operasyon birimimiz tarafından önceden test edilip en verimli şekilde hazırlanmıştır. Her şehirde geçirilen süre; şehrin büyüklüğü, popülerliği ve görülmesi gereken yerlerin yoğunluğuna göre belirlenir. Böylece zamanınızı en iyi şekilde değerlendirir, her sabah yeni bir şehirde uyanmanın keyfini yaşarsınız.
Kesinlikle hayır! Avrupa Rüyası turları sıcak ve samimi bir aile ortamında gerçekleşir. Tek başına katılsanız bile kısa sürede yeni arkadaşlıklar kurar, birlikte keşfetmenin keyfini yaşarsınız. Ayrıca size yaşınıza ve profilinize uygun bir oda ve koltuk arkadaşı eşleştirilir. Yani bu yolculukta asla yalnız kalmazsınız!
Avrupa Rüyası turlarında şehirleri profesyonel kokartlı rehberlerimizle gezersiniz. Her şehre varmadan önce otobüste bilgilendirme yapılır, ardından rehber eşliğinde şehir turu gerçekleştirilir. Tarihi yerleri gezer, rehberimizden öneriler alır ve sonrasında verilen serbest zamanda şehri kendi temponuzda deneyimleyebilirsiniz.
Avrupa Rüyası turlarında her katılımcı 1 orta boy valiz ve 1 sırt çantası getirebilir. Otobüslerde bagaj alanı sınırlı olduğu için büyük boy valizler kabul edilmez. Uçaklı turlarda valiz kilo sınırı, tur öncesinde yol danışmanları tarafından paylaşılır. Tur öncesi size gönderilecek “Bilin İstedik” listesinde, valizinizde bulunması gereken eşyalar detaylı olarak yer alır. Gündüz otobüste ihtiyaç duyabileceğiniz eşyaları sırt çantanıza almayı unutmayın.
Avrupa Rüyası turlarında ekstra tur ücreti alınmaz, bu nedenle harcamalar tamamen kişisel tercihlere bağlıdır. Yemek, alışveriş ve kişisel ihtiyaçlar için 1 haftalık turlarda ortalama 600–700 Euro, 10 günlük turlarda ise 1000 Euro civarı cep harçlığı yeterlidir. Tur öncesinde yol danışmanlarımız size, yanınıza almanız gerekenleri içeren “Bilin İstedik” listesini iletecektir. Yurtdışında nakit Euro veya uluslararası geçerli kredi kartlarıyla da harcama yapabilirsiniz.
Güvenli, 3D destekli online ödeme sistemi
Bütçene uygun ödeme planı ile hayalindeki tura çık.
Seyahat öncesi ve sırasında bize dilediğiniz an ulaşabilirsiniz.
Vize süreci, valiz listesi, önemli ipuçları ve daha fazlası.
Bugüne kadar 19.000’den fazla gezginle Avrupa’yı keşfettik.
Planlar değişebilir, biz daima buradayız.